Over 1.000 trenes for enveistur til Mars

Slik kan en romkoloni på Mars se ut. Flere enn 1.000 kandidater er plukket ut til trening for en ferd til den røde planeten. Foto: AFP / NTB scanpix.
Slik kan en romkoloni på Mars se ut. Flere enn 1.000 kandidater er plukket ut til trening for en ferd til den røde planeten. Foto: AFP / NTB scanpix.

Flere enn 1.000 kandidater er plukket ut til trening for en ferd til planeten Mars. De ble valgt ut fra rundt 200.000 som hadde meldt sin reiselyst, selv om det er snakk om en enveistur uten returmulighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Første ledd i utvelgingsprosessen er fullført, opplyste den nederlandske organisasjonen Mars One fredag.

Mars One skal nå gå videre med arbeidet som skal føre fram til 24 personer som skal sendes av gårde i seks grupper.

Prosjektet er sterkt knyttet til et interaktivt reality-TV-program som skal bidra til å skaffe sponsorer, og der publikum har et avgjørende ord med i avgjørelsen om hvem som til slutt får reise.

Utskytningene skal etter planen begynne i 2024. Mars-farerne vil bruke omtrent et halvt år på å tilbakelegge de 55 millioner kilometerne fra Jorda til Den røde planeten. Ferden blir for dyr og vanskelig til at det kan bli snakk om en returreise.

Les også: - Bemannet romfart er fremdeles risikabelt

Kandidatene som nå skal til videre testing, får en tøff tid, sier Mars Ones medisinske sjef Norbert Kraft.

– Det blir snakk om harde øvelser, mange av dem i grupper, der deltakernes fysiske og følelsesmessige styrke settes på prøve, opplyser han.

Mars One kunngjorde nylig at organisasjonen har inngått avtale med det amerikansk industrikonsernet Lockheed Martin om bygging av prototypen til et landingsfartøy for ferder til Mars.

Prototypen skal sendes ut på en ubemannet prøveferd i 2018.

Personvernpolicy