Varsler våte dager i enda en uke

FORTSATT VÅTT: Det nye året har startet med mye regn i Sør-Norge, og værutsiktene tilsier at regnet vil fortsette en stund fremover. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
FORTSATT VÅTT: Det nye året har startet med mye regn i Sør-Norge, og værutsiktene tilsier at regnet vil fortsette en stund fremover. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Mildt og fuktig vær fortsetter å prege hele landet framover. Sannsynligvis vil flomvarslet for Rogaland og Agder fornyes til uka.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årets første dager preges av så mye regn at det blir uvanlig stor vannføring. Lokale oversvømmelser kan forekomme i sørvest.

– Det er sendt varsel om skredfare og flom i deler av Vest- og Sørlandet, og det er grunn til å tro at disse meldingene fornyes, sier vakthavende meteorolog Per Egil Haga til NTB.

I disse områdene er det nemlig ventet fortsatt strie strømmer, i hvert fall frem til neste helg.

Sønnavind

I helga vil været over hele landet preges av milde luftstrømmer inn fra sør og sørvest.

– For Nord-Norge, Trøndelag og Nord-Vestlandet sin del medfører det fralandsvind, som betyr ganske lite nedbør. Det kan komme litt snø i grensetraktene og kanskje innslag av snø på Finnmarksvidda, men ellers stort sett opphold i den nordlige landsdelen. Nord-Vestlandet og Trøndelag, får kanskje litt regn med snø i fjellet i begynnelsen av helga, ellers opphold, sier Haga.

Vindstyrken går opp mot kuling i utsatte strøk, men løyer noe søndag.

Les også: Se hagl på størrelse med appelsiner

For resten av Vestlandet, Sørlandet og østafjells fører mild fuktig sønnavind til samme type værforhold som i nord, men uten utsikt til opphold. Mildt vær fører til at snøgrensa vil ligge mellom 500 og 800 meter i vest og sør, og noe lavere i øst, rundt 300 til 500 meter.

Håp om fnugg

De første dagene av neste uke fortsetter det milde været, før temperaturen faller litt:

– Det kommer mer fuktige luftstrømmer, periodevis kuling, men mot slutten av uka avtar nedbøren på Sør- og Østlandet. Det er jo litt oppløftende at det kanskje går mot en tørrere værtype, kombinert med fallende temperatur. Det betyr at det kanskje blir litt skiføre, over en viss høyde er det håp om at nedbøren som kommer i form av snø, blir liggende, sier Haga.

I lavlandet blir derimot eventuelle snøfnugg og -filler raskt til sludd og slaps.

Sjekk været der du er

– Når det gjelder Vestlandet og Trøndelag er det ikke mye håp om bedring for dem som ønsker seg fint vintervær. Det blir kanskje litt roligere, men fortsatt stedvis vind opp mot kuling styrke og nedbør.

I nord blir det trolig både mer nedbør og vind utover i uka, kombinert med temperaturnedgang i hele landsdelen.

Personvernpolicy