Stortinget og EU:Her er Stortingets mann i EU-parlamentet

Stort, men ikke uoversiktelig for Per S. Nestande: Han overvåker for Stortinget hva som skjer her i EU-parlamentet i Brussel - og Strasbourg. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Stort, men ikke uoversiktelig for Per S. Nestande: Han overvåker for Stortinget hva som skjer her i EU-parlamentet i Brussel - og Strasbourg. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

I disse dager har det norske parlamentet hatt en representant i EUs parlament i tre år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

BRUSSEL (ABC Nyheter): - Det blir som å gå på gata i Oslo. Du møter alltid noen du kjenner.

Per S. Nestande er Stortingets første og hittil eneste representant i EUs enorme parlament med 766 delegater fra 28 land og tusener av rådgivere, saksbehandlere og lobbyister rekende rundt i kontorer, korridorer og kafeer.

Førsteinntrykket når Nestande tar ABC Nyheter med på en rundtur i parlamentsbygget i Brussel, er dermed at – du verden, dette må da være fremmedgjørende!

Men nei, da, forsikrer Nestande og veksler et par ord med en herremann vi tilfeldigvis passerer i den brede korridoren. En av mange bekjente – som det er hyggelig å ha kontakt med, men også nyttig for å holde ham oppdatert.

Et lite glass på Plux

- Når du har jobbet med bestemte saker en tid og for eksempel overværer komitémøter, blir en alltids kjent, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Viktig møteplass: Lunsjen erogså kilde til informasjon for Per S. Nestande. Foto: Thomas Vermes.Viktig møteplass: Lunsjen erogså kilde til informasjon for Per S. Nestande. Foto: Thomas Vermes.

Vi møter Nestande i lunsjpausen for så å bli med i en arbeidshverdag, for å se hva i all verden en – ikke stortingsrepresentant – men representant for Stortinget, gjør i parlamentet til en nabo-union.

Første post på programmet er å teste en av mine forventninger/fordommer:

Det nytes vel et glass hvitvin i lunsjen her i restaurantene som omkranser Place Luxembourg utenfor parlamentskvartalet?

Plassen er på folkemunne kalt plux, og er et ynglested for fremadstormende eurokrater, fortreffelig beskrevet av Dagens Næringslivs Kjetil Wiedswang og Per Elvestuen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Joda, det hender, bekrefter vår mann.

Les også: Stortinget skal vurdere mulig grunnlovsbrudd i forholdet til EU

Skal ikke lobbe, men lytte

- Hva i all verden er din oppgave her utenom lunsjpausene?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg skal først og fremst være en lyttepost. Når EU-parlamentet vedtar en resolusjon om norsk ostetoll eller om olje- og gass-sikkerhet til havs, er det klart jeg følger med.

- Mye av parlamentets diskusjoner foregår i fagkomiteene. De er åpne for tilhørere, noe jeg benytter meg av i saker som er av interesse for Norge. Jeg kombinerer det å snakke med folk der og da, og avtale en lunsj eller kaffe for å utdype temaene. Så skriver jeg rapporter hjem, forteller Nestande og kommer med en klar avgrensning:

- Jeg skal ikke være lobbyist. Stortinget er jo heller ikke alltid enige internt om saker som kommer opp her i EU.

Les også: Sveits nekter å oppgi suverenitet i nye forhandlinger med EU

Her deltar stortingspolitikere

EU har opprettet en konferanse for alle medlemsstatenes parlamenter, som møtes en gang i halvåret. Her har faktisk stortingspolitikere siden 2012 fått delta.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Da parlamentarikerne var samlet her forrige gang, overvåket jeg deres debatter om utenriks- og forsvarspolitikk, forteller Nestande

En viktig jobb for Nestande er også å øke kompetansen blant stortingspolitikere og hjelpe dem med å skape møteplasser i EU-systemet. Etter høstens stortingsvalg har han merket et nytt rush av nye stortingsrepresentanter som ønsker å sette seg inn i EU-systemet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når representanter kommer til Brussel, er det Nestandes oppgave å hjelpe til med å sette opp program og avtale møter.

Les også: Nå skal den danske folketingsformannen tale i Stortinget

Ut på Det reisende sirkus

Vi går til sidebygningen der det norske Stortinget har fått et kontor på like fot med utsendinger fra alle EU-medlemslandenes parlamenter.

- Vi er 35-40 representanter fra ulike land i min etasje. Noen land har jo to kamre i sine parlamenter, sier Nestande og stikker innom Storbritannias kontor for å veksle noen ord.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Der treffer han to kvinner – en representant for Underhuset, en for Overhuset.

Saken fortsetter under bildetFår siste nytt fra britisk EU-debatt: Per S. Nestande stikker innom kollegene fra det britiske overhuset (til høyre) og underhuset. Foto: Thomas Vermes.Får siste nytt fra britisk EU-debatt: Per S. Nestande stikker innom kollegene fra det britiske overhuset (til høyre) og underhuset. Foto: Thomas Vermes.

Alle må de ut på Det reisende sirkus en gang i måneden.

Et fenomen som har vakt mildt sagt irritasjon både blant dem som har sitt virke i parlamentet, og skattebetalerne.

I EUs traktat har Frankrike sikret seg en bestemmelse om at EU-parlamentet, trass sin fysiske tilstedeværelse i Brussel, per definisjon har hovedsete i franske Strasbourg og skal møtes der i plenum 12 ganger i året.

Dette er unionen som koster på seg å ha to parlamentsbygg i to forskjellige land, og månedlig flytte et firesifret antall mennesker fram og tilbake.

Dermed setter parlamentet hver måned opp et chartertog til og fra Strasbourg, der parlamentarikere og kontorister hver gang må ha med seg sitt pikkpakk, tilbringe tre timer hver vei og pakke opp og ned hver gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Europaminister Vidar Helgesen uten syn på grunnlovsparagraf

God venn med ostemotstandere

De politiske utfluktene til Strasbourg er Nestande ofte med på. Han har i tillegg pendling til Oslo, der han tilbringer fem til 15 kontordager i måneden. I det hjemlige Storting er han ofte med på Europautvalgets møter og følger med når utenriks- eller europaminister holder sin europapolitiske redegjørelse.

- Hvordan blir du som kommer utenfra, ansett i Brussel og Strasbourg?

- Noen blir overrasket. Men de fleste har en viss fornemmelse av at Norge deltar i EUs indre marked. De fleste skjønner at Norge har interesse av å være her. Hvor positive de er, ble demonstrert da jeg som ny ble invitert på et møte for de nasjonale parlamentene i EU, som er samlet i min etasje, for å presentere meg, forteller Nestande.

- Representanten fra Kypros tok ordet og spurte: Er det noe vi kan gjøre for å lette ditt arbeid?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Med surheten i krangel om ostetoll og hortensia i minne – hvordan blir du møtt av dansker og svensker her i etasjen din?

- De som jobber her, er gode venner av meg, smiler Per S. Nestande, før han setter seg ned på sitt lille kontor i EU-parlamentets Wiertz-bygning for å forfatte neste bakgrunnsnotat hjem.

Se Stortingets egen side om EU-parlamentet