Fakta om drap i Norge i 2013

Så langt i år er 49 personer drept her i landet. I løpet av hele 2012 var det 31 drap, ifølge statistikk fra Kripos. Sist gang antallet drap i Norge i løpet av et år passerte 40, sett bort fra terroren i 2011, var i 2003 da 44 personer ble drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

* 24. desember: En mann i 60-årene blir funnet drept i en leilighet i Tromsø om morgenen julaften. En mann i 40-årene og en kvinne i 30-årene blir pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap. En av de siktede har en relasjon til den drepte. Politiet sier begge de siktede er kjent av politiet fra tidligere.

* 12. desember: Etter tips finner politiet en mann med livstruende skader fra vold i en hytte i Askøy. Han dør kort tid etter. En 27-årig mann blir pågrepet og siktet for drapet.

* 27. november: En ett år gammel gutt blir funnet død i Vanvikan i Leksvik. Begge foreldrene blir pågrepet og siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge. De to blir senere løslatt, men siktelsen er ikke frafalt.

* 7. november: En mann fra Litauen blir funnet død i en hage utenfor et hus i Wergelandsalleen på Minde i Bergen. To menn er pågrepet og siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge.

* 4. november: 19 år gamle Margaret Molland Sanden fra Årdalstangen, bussjåfør Arve Kvernhaug (55) fra Bagn i Valdres og Brahim Khouya, 53 år fra Göteborg, blir drept på bussruten Valdresekspressen. En 30 år gammel asylsøker fra Sør-Sudan er siktet for trippeldrap.

* 4. november: En 46 år gammel mann blir funnet med knivskader i en leilighet i Bergen. Kort tid etter dør mannen av skadene. Mannens samboer er siktet for drapet.

* 29. oktober: 27 år gamle Preben Mikael Dimmen blir slått i hjel i Ulsteinvik. En østeuropeisk mann i 20-årene er pågrepet og har erkjent straffskyld etter siktelsen, som lyder på legemsbeskadigelse med døden til følge.

* 10. oktober: Et tre år gammel gutt blir funnet død utenfor en bolig i Sagvåg på Stord. Det viser seg raskt at treåringen er drept. En 13-åring har tilstått drapet.

* 28. september: En 52 år gammel norsk mann av pakistansk opprinnelse blir funnet livløs i gaten på Manglerud i Oslo natt til lørdag 28. september. Han dør av skadene kort tid etter ankomst til Ullevål sykehus.

* 21. september: 55-årige Magnar Pedersen ble funnet død i Olderdalen lørdag 21. september. Torsdag 10. oktober blir to menn pågrepet på ulike steder i Troms og siktet for drap eller medvirkning til drap.

* 21. september: Jonas Wendelborg Bråthen (17) fra Øvre Eiker blir stukket i halsen med en knust flaske på en hjemme alene-fest i Hokksund. Han dør dagen etter av skadene. En 18 år gammel mann fra Eiker-distriktet blir pågrepet og siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge.

* 21. september: En 27 år gammel mann blir natt til lørdag 21. september knivdrept i en leilighet i Åsane i Bergen. Mannens 24 år gamle blir pågrepet og siktet for forsettlig drap. 24-åringen tilstår i avhør drapet.

* 12. september: Etter tips finner politiet en mann drept i leiligheten hvor han bor på Gulset i Skien. En 41 år gammel mann er pågrepet og siktet for forsettlig drap.

* 9. september: En mann blir funnet drept i sin leilighet på Majorstuen i Oslo. Dagen etter sikter politiet hans eldre bror for drapet. Broren erkjenner ikke straffskyld.

* 31. august: Anja Weløy Aarseth (21) blir funnet drept på Akslafjellet i Ålesund. Hun forsvant på en joggetur 28. august. En mann i 20-årene blir en uke senere pågrepet og siktet for drapet. Mannen har tilstått drapet.

* 8. august: En kvinnelig Nav-ansatt i 30-årene dør av skadene av skadene etter å ha blitt knivstukket av en 26 år gammel mannlig klient på sitt arbeidssted på Grorud i Oslo 5. august.

* 3. august: Linn Madelen Bråthen (33) blir funnet død i vannet ved Sandøya utenfor Brevik i Telemark. Politiet antar først at det dreier seg om et selvmord, men sikter senere en politimann (40) for forsettlig drap.

* 3. august: En firebarnsmor i slutten av 30-årene blir funnet drept i sjøen i Larvik. Kvinnens eksmann melder seg selv for politiet og blir siktet for drapet.

* 24. juli: Sigmund Gravdal (65) blir funnet død i en bolig på Sandvoll i Kvinnherad kommune. To kvinner er pågrepet og siktet for drap.

* 6 juli: En 59 år gammel kvinne blir funnet død på en campingplass i Nesna. Kvinnens 60 år gamle ektemann blir siktet for drapet.

* 3. juli: En mann blir funnet død i en leilighet i Moss sentrum. En mann i 40-årene som var til stede i leiligheten, blir pågrepet og siktet for forsettlig drap.

* 1. juli: En 55 år gammel mann blir funnet drept og en 52 år gammel kvinne funnet kritisk skadd i en bolig på Tasta i Stavanger. Kvinnen dør senere på sykehus. Politiet etterlyser en 22 år gammel mann, som kort tid etter omkommer i en frontkollisjon med et vogntog på E39 ved Bjerkreim.

* 19 juni: En 52 år gammel kvinne blir funnet drept i bolig på Jessheim i Akershus. Ektemannen på 54 år er siktet for overlagt drap.

* 19. juni: Den 41-årige kvinnelige innehaveren blir funnet drept i den etiopiske restauranten Mama Africa i Galleri Oslo. En mann på 65 år er livstruende brannskadd og blir siktet for forsettlig drap. Han dør senere på sykehus.

* 17. juni: En 35-årig kvinne blir funnet død i en leilighet i Lørenskog i Akershus. Ektemannen på 47 år er siktet for forsettlig drap. Kvinnen var fra Iran, men var norsk statsborger. Det samme gjelder mannen.

* 12. juni: En 17 år gammel jente fra Afghanistan blir funnet drept i en bolig på Grua. Politiet sikter en afghansk mann for forsettlig drap, og fire dager etter drapet pågripes han i Italia.

* 8. juni: Den 30 år gamle irakiske kurderen Arshad Tofiq Mohammad Taher blir funnet død i vannet ved Trøsken bru i Sarpsborg. Tre menn blir rundt to uker senere siktet for forsettlig drap eller medvirkning til dette, men én av dem er blitt sjekket ut av saken.

* 5. juni: En kvinne i 20-årene blir drept i en leilighet i Asker. Kvinnens eksmann innrømmer drapet. Både den siktede og offeret har utenlandsk bakgrunn.

* 26. mai: 50 år gamle Helge Dahle dør på sykehus etter å ha blitt knivstukket på en fest i Valle i Setesdal. En 39 år gammel mann er pågrepet og siktet for forsettlig drap.

* 24. mai: 43 år gamle Gunnar Korneliussen blir drept med kniv i en leilighet i Haugesund sentrum. En kvinne i begynnelsen av 40-årene melder seg selv og siktes i saken.

* 23. mai: En 27 år gammel mann blir funnet drept i veikanten sør for Nesbyen i Buskerud. To bekjente av mannen er siktet for forsettlig drap og fengslet.

* 21. mai: En 30 år gammel rumener melder seg og innrømmer å ha drept 64 år gamle Magne Sigmund Hanssen, som har vært savnet siden slutten av april. Hanssen blir funnet 24. mai i Gunneklevfjorden i Porsgrunn. En 36 år gammel rumener erkjenner deltakelse i drapet og er også siktet.

* 14. mai: En 59 år gammel mann blir knivdrept i Michael Krohns gate i Bergen. En 56 år gammel mann er siktet for drapet.

* 12. mai: En 44 år gammel kvinne og hennes 47 år gamle samboer blir funnet drept i en bolig på Ulvøya i Oslo. Politiet mener 47-åringen drepte samboeren før han tok sitt eget liv.

* 29. april: En svensk kvinne blir drept med kniv på Fredensborg i Oslo. En mann skades alvorlig. To personer blir pågrepet.

* 29. april: En 38 år gammel mann blir pågrepet og siktet for forsettlig drap på sin 42 år gamle samboer i Krokstadelva i Nedre Eiker.

* 22. april: En 47 år gammel mann er siktet for forsettlig drap på sin 40 år gamle kone i Hurum i Buskerud. Den drepte og den siktede er rumenere.

* 16. april: En 50 år gammel mann er siktet for forsettlig drap for å ha drept sin 46 år gamle samboer med kniv i Asker.

* 12. april: En 39 år gammel mann blir siktet for forsettlig drap etter å ha skutt og drept samboeren (31) på Karmøy. Mannen hevder skuddet gikk av ved et uhell. 23. desember reduseres siktelsen til uaktsomt drap.

* 27. mars: En 57 år gammel mann blir funnet død i en utbrent bil i et skogholt på Tranby i Lier. Kona på 52 år er siktet for forsettlig drap. En annen kvinne er siktet for å ha skjult spor eller fjernet bevis – eller å ha bistått med dette.

* 14. mars: Den 90-årige mangemillionæren Pål Stener Johannessen blir funnet død i leiligheten sin på Frogner i Oslo. Den 61 år gamle hushjelpen er pågrepet og siktet for forsettlig drap.

* 10. mars: En 48-åring er siktet for forsettlig drap etter å ha skutt og drept sin ekssvoger Helge Mannsverk (52) i bygda Gargoluoppal i Kautokeino i Finnmark.

* 4. februar: En 30-årig mann er siktet for forsettlig drap etter at den 31 år gamle Kai Albert Foss ble drept med kniv på Brattholmen på Sotra.

* 19. januar: En 37 år gammel polsk mann blir knivstukket i Tønsberg og dør på sykehus. Hans polske kone på 35 år siktes for drap.

* 14. januar: En kvinne blir funnet død i et hus på Grorud, trolig etter å ha ligget død i om lag to uker. Kvinnen er svensk og politiet har etterlyst hennes 36-årige mann, også han svensk, som forsvant fra Norge på samme tid.

* 13. januar: Teresa Palacios (35) blir funnet drept med flere knivstikk på Lisleby i Fredrikstad kommune. Ifølge politiet forsøkte hun å forsvare et familiemedlem mot angrep fra sin tidligere samboer (50). Mannen er i tingretten dømt til tolv års fengsel, men dommen er ikke rettskraftig.

NTBs løpende tall kan avvike noe fra årsstatistikken til Kripos. Dette fordi enkelte drap ikke vil passe inn i Kripos' definisjon av drap ved årsslutt. Kripos teller i sin årsstatistikk kun overlagte og forsettlige drap, det vil si drap som omfattes av straffeloven § 233. Det betyr at legemsbeskadigelse med døden til følge (straffeloven §229) ikke telles med.

Personvernpolicy