Bombing av Aleppo dreper Syrias barn

Regimets massive bombing av Syrias største by Aleppo skal ha kostet minst 87 barn livet den siste uken. Opposisjonen truer med å boikotte Genève-konferansen hvis angrepene ikke stanser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 300 mennesker er hittil drept i den syriske regjeringens massive bombing av landets største by Aleppo, ifølge Syrian Observatory for Human Rights.

Videobilder fra aktivister viser en skole som ble angrepet i landsbyen Marea nær Aleppo. Bildene viser barn som løper fra skolen og skriker mens store eksplosjoner gjaller i bakgrunnen. De viser også menn som drar barn ut fra ruinene. Videobildenes ekthet er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

– Det finnes knapt en annen krig hvor barna har vært så utsatt som i konflikten i Syria, sier generalsekretær Tove Wang i Redd Barna til NTB.

Hjelpeorganisasjonen anslår at det er 11.000 barn blant de 126.000 menneskene som har mistet livet siden borgerkrigen startet våren 2011.

Truer med boikott

Syrisk opposisjon krevde mandag at regimet i Damaskus straks stanser angrepene mot Aleppo. Hvis ikke, vil den boikotte den planlagte fredskonferansen for Syria i Genève neste måned.

– Hvis Assad-regimet fortsetter bombingen og forsøket på å tilintetgjøre det syriske folket, vil koalisjonen ikke dra til Genève, sier generalsekretær Badr Jamous i Den syriske nasjonalkoalisjonen (SNC).

Koalisjonen ber vestlige land om å innføre en flyforbudssone for å stanse angrepene.

– Inntil Assads krigsfly er stanset, vil den humanitære katastrofen og den regionale ustabiliteten fortsette, og ekstremismen vil bare bli verre, sier Munzer Aqbiq, rådgiver i SNC.

– Tønner med TNT

Regimet anklages for å ha sluppet tønner med sprengstoffet TNT over opprørskontrollerte bydeler for å demoralisere opprørerne. Byens sykehus er nå overfylt med ofre, ifølge aktivister, leger og andre kilder på bakken.

En sikkerhetskilde sier til nyhetsbyrået AFP at hæren har tatt i bruk denne taktikken fordi den mangler bakkestyrker. Kilden hevder de høye tapstallene blant sivile skyldes at opprørerne skjuler seg i boligområder.

– Fra 15. til 22. desember er 301 mennesker drept, blant dem 87 barn, 30 kvinner og 30 opprørere, opplyste Syrian Observatory for Human Rights mandag.

Senere på dagen meldte eksilgruppen at ytterligere 21 personer var drept i angrep mot storbyen som tidligere var sentrum for syrisk næringsliv.

– Ulovlig taktikk

Human Rights Watch anklager regimet for å bruke våpen og taktikk som ikke skiller mellom sivile og stridende, noe som gjør angrepene ulovlige.

Aleppo har vært delt mellom opprørere og regimet siden sommeren 2012. Opposisjonen frykter regimet har satt i gang operasjonen mot byen for å styrke sin posisjon i forkant av fredskonferansen i Genève 22. januar.

Ifølge Redd Barna trenger fire-fem millioner barn inne i og utenfor Syrias grenser hjelp som følge av krigen.

– Folk har behov for mat, for de produserer ikke lenger sin egen mat. Mange bakerier er bombet, mobiliteten er dårlig, tilførselen hindres, lagrene går tomme for mat, og folk sulter, forklarer Wang.

I tillegg blir svært mange barn traumatisert av krigens grusomheter.

– De fleste barn som opplever krigen på nært hold, bærer det med seg. Krigen har vært veldig intens og pågått over lang tid, sier Wang.

Personvernpolicy