Vind, bølger og springflo skaper problemer i Sør-Norge

Sigbjørn Larsen prøver å sikre flytebryggene foran Frøya Kystcamping mens stormen «Ivar» herjer på Frøya torsdag ettermiddag. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Sigbjørn Larsen prøver å sikre flytebryggene foran Frøya Kystcamping mens stormen «Ivar» herjer på Frøya torsdag ettermiddag. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Kraftig vind, høye bølger og springflo har skapt problemer i Sør-Norge natt til søndag og i morgentimene. Politiet og Hovedredningssentralen ber publikum sjekke båter, biler og annen eiendom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Sandefjord i Vestfold kom det natt til søndag inn store mengder vann i en restaurant i bryggeområdet og i 5-tiden lå Strandpromenaden i byen under vann. Politiet har bedt brannvesenet om bistand.

I Tønsberg meldes det om mye vann i veibanen på Ringveien og på E18 ved Larvik blåste et tre ned over veien cirka 500 meter sør for Bommestadkrysset.

Det ligger over ledninger og det er fare for at det faller over veibanen, opplyste operasjonsleder Knut H. Bjune i Vestfold politidistrikt i 4.30-tiden.

Også i innlandet har den kraftige vinden forårsaket skader. Politiet i Hedmark melder om trær som har blåst over veien i Åsnes, Eidskog, Nord-Odal og Kongsvinger. Veitrafikksentralen er varslet om trefallene.

Toget truffet av mast

Søndag morgen ble toget på Østfoldbanens Østre linje truffet av en mast mellom Tomter og Knapstad. Det var 14 passasjerer om bord på toget som var på vei fra Mysen til Skøyen, men ingen ble skadd.

– Det var en kraftig stans som sikkert opplevdes dramatisk for passasjerene, sier pressevakt Gina Scholz i NSB til NRK.

Politiet i Follo melder at det var en kjøreledningsmast som trolig blåste ned og traff toget i fronten.

– Den traff frontruten på toget så den ble skadet. Toget står nå på linjen og det er full stans i trafikken, sier Scholz.

Passasjerene kjøres med buss og drosje mellom Ski og Mysen fram til toglinjen er ryddet.

Strømløst

Kommunene Marker, Eidsberg og deler av Trøgstad var uten strøm søndag morgen. Ifølge Fortum skyldes dette en feil på Hafslunds linje til Ørje.

– Det har ført til at mange av Fortums kunder i Marker, Rømskog, Aremark og Eidsberg mangler tilgang til strøm. Hafslund og Fortum jobber med å gjenopprette strømforsyningen, sier kommunikasjonssjef Niklas Claesson i Fortum til Smaalenenes Avis.

Strømmen kom tilbake i Mysen klokka 8.25.

Biler under vann

I Kragerø i Telemark står flere biler på parkeringsplass ved gamle Tangen verft delvis under vann og en container var i ferd med å flyte ut på fjorden. Det stigende vannet kan også skade biler som står parkert på parkeringsplass på Øya.

Politiet i Telemark ber beboere i Kragerø og andre steder om blant annet å sjekke eiendom, biler og båter i forbindelse med uværet.

Drivende fritidsbåter

Hovedredningssentralen Sør-Norge frykter for drivende fritidsbåter på grunn av uværet.

– Vi ber publikum i Sør-Norge, og særlig i Oslofjord-regionen, om å forsikre seg om at båtene deres ligger godt fortøyd. Dersom båten har slitt seg og driver på sjøen, må de varsle politiet, sier redningsleder Owe Frøland ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB søndag morgen.

Vannstanden var i morgentimene 90 centimeter over det normale høyvannsmerket og bølgene kan bli så høye som ni meter. Det er særlig Oslofjorden som er rammet og fylkene Østfold, Vestfold og Telemark.

Frøland sier at natten har forløpt rolig til tross for det voldsomme været. Det er ventet at vinden og bølgene vil avta i Sør-Norge utover søndagen.

Personvernpolicy