EOS-utvalget: E-tjenesten har ikke brutt loven

Utvalgsleder Eldbjørg Løwer overleverer EOS-utvalgets melding om undersøkelse av opplysninger om norske kilder i Etterretningstjenesten til stortingspresident Olemic Thommessen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
Utvalgsleder Eldbjørg Løwer overleverer EOS-utvalgets melding om undersøkelse av opplysninger om norske kilder i Etterretningstjenesten til stortingspresident Olemic Thommessen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.

EOS-utvalget kritiserer E-tjenesten for å ha registrert sensitive opplysninger om familiemedlemmer til sine kilder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det handler om seksuell legning, tro, helsetilstand. Den type opplysninger som ikke er relevante for E-tjenestens arkivføring av kilden, sa EOS-utvalgets leder Eldbjørg Løwer da hun mandag overleverte en særskilt melding til Stortinget som omhandlet bruk av norske kilder i Etterretningstjenesten.

Bakgrunnen for saken var at utvalget mottok en bekymringsmelding. 27. august i år foretok EOS-utvalget derfor en uanmeldt inspeksjon i Havnelageret i Oslo for å undersøke om E-tjenesten hadde lagret ulovlig informasjon i sine arkiver.

Arkivet skal inneholde navn på over 400 nordmenn, har det tidligere blitt meldt. Eldbjørg Løwer vil imidlertid ikke gå ut med noe tall.

Les også: E-tjenesten forsvarer skjult registrering

Gjennomgått alle mapper

Utvalget opplyser at det har gjennomgått samtlige mapper over norske kilder i avdelingens arkiver. Det er også tatt flere stikkprøver i datasystemet.

Utvalget opplyser at det i sine undersøkelser ikke har gjort funn som tilsier at E-tjenesten systematisk har behandlet opplysninger om norske kilder og/eller andre norske personer i strid med gjeldende regelverk.

Utvalget mener imidlertid at det rettslige grunnlaget for E-tjenestens behandling av sensitive personopplysninger om kilders nærstående personer er tvilsomt, opplyses det i en pressemelding.

– Det er ikke systematisk, men det er enkelte mapper hvor det har vært registrert for mye, sier Eldbjørg Løwer.

Irrelevante opplysninger

Utvalget påpeker også at tjenesten i enkelte tilfeller har behandlet opplysninger som synes å være irrelevante eller unødvendige.

Det var første gang EOS-utvalget foretok en inspeksjon i dette arkivet. Før utvalget gikk gjennom mappene ble informasjonen anonymisert. Utvalget har derfor ikke sett navnene på E-tjenestens kilder.

EOS-utvalget er Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjenesten.

Utvalget fører tilsyn med både Etterretningstjenesten, Forsvarets sikkerhetstjeneste, Politiets sikkerhetstjeneste og Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

Personvernpolicy