Tutu til Mandelas begravelse likevel

Desmond Tutu er ett av Sør-Afrikas fremste fredsikoner og var en venn av Nelson Mandela. Foto: SABC (Reuters)
Desmond Tutu er ett av Sør-Afrikas fremste fredsikoner og var en venn av Nelson Mandela. Foto: SABC (Reuters)

Desmond Tutu skal likevel delta i vennen Nelson Mandelas begravelse. Tutu sa først at han ikke skulle i begravelsen, etter eget utsagn fordi han ikke var blitt invitert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Erkebiskop emeritus Desmond Tutu reiser til Qunu i morgen tidlig for å delta i tatas begravelse, heter det i en kort uttalelse fra Tutus kontor lørdag.

Tata betyr far og brukes ofte om Mandela. Begravelsen holdes søndag i Qunu, landsbyen hvor det sørafrikanske frigjøringsikonet vokste opp.

Tidligere på dagen uttalte Tutu at han ikke skulle i begravelsen.

– Jeg ville ha satt stor pris på å delta i seremonien for å si et endelig farvel til en person jeg elsket og skattet, men det ville samtidig ha vært respektløst overfor tata å presse seg inn på det som er blitt omtalt som en privat familiebegravelse, sa den pensjonerte erkebiskopen i en pressemelding.

Det har gått rykter i Sør-Afrika om at splid mellom Tutu og ANC var grunnen til erkebiskopen først ikke planla å delta, men dette ble avvist av ANC. Presidentens kontor har hele tiden insistert på at Tutu var invitert til søndagens seremoni.

Tutu fikk Nobels fredspris i 1984. Da Mandela ble president, utnevnte han Tutu til leder for en sannhets- og forsoningskommisjon. (

Personvernpolicy