Solberg tok opp French-saken med presidenten

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg (H) tok opp drapstiltalen mot Joshua French med Kongos president tirsdag. Hun ba om snarest mulig å få overført French til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge begynner å bli utålmodig i spørsmålet om en utlevering av Joshua French. Statsminister Erna Solberg (H) har tatt direkte kontakt med Kongos president om saken.

– Vi ønsker Joshua French tilbake til Norge. Han har nå sittet fire og et halvt år i fengsel og begynner å bli svak, sier Solberg til NTB.

Mandag kveld ble det kjent at French er tiltalt for drap på cellekameraten Tjostolv Moland tidligere i år. Kongolesisk militærpoliti mener French dopet ned og kvalte Tjostolv Moland i Ndolo-fengselet 18. august i år.

Det går fram av tiltalen som Frenchs norske advokat Hans Marius Graasvold har mottatt. Omsatt til norsk lov er French tiltalt for overlagt drap på Moland.

Les også: Joshua French: – Det kan ikke bli verre nå

Tirsdag tok Solberg kontakt med Kongos president Joseph Kabila under minneseremonien for Nelson Mandela i Johannesburg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kontaktet Kabila fordi vi har et felles problem, sier statsministeren.

Avtale ikke fulgt opp

Budskapet hun kom med, var at Norge og Kongo sammen må diskutere den drapsdømte nordmannens skjebne. En tidligere avtale om møte på utenriksministernivå er ikke fulgt opp fra kongolesisk side.

– Vi har hatt litt problemer med å få til det møtet, men jeg opplever nå at vi har en ny forpliktelse, sier Solberg.

Les også: - Det haster mer enn noen gang

Når et slikt møte kan finne sted, tør hun ikke spå.

– Det vet vi ikke. Vår utfordring har vært at vi har forsøkt å få til dette, men kongolesiske myndigheter har rett og slett vært vanskelige å få tak i. Vi kommer nå til å styrke arbeidet for å få direkte kontakt med myndighetene der for å snakke om saken, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kabilas reaksjon på henvendelsen fra den norske statsministeren, under en minneseremoni som var viet Nelson Mandela, var tilbakeholden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han virket ikke så veldig forbauset etter at jeg hadde introdusert meg. Med en gang han hørte ordet Norge, så visste han hva som kom, sier Solberg.

– Kan ikke bli verre

Til Dagbladet sier Joshua French selv at han ikke vet hva som kommer til å skje videre.

– Det er det ingen som forstår, bortsett fra de kongoleserne som står bak dette. De vet godt at det de prøver på er ulovlig og en forfalskning av beviser, mener han.

– Det kan ikke bli verre nå, så det spiller ingen rolle hva som skjer, sier Joshua French.

Moren hans, Kari Hilde French, betegner overfor NRK drapstiltalen mot sønnen som både underlig og uhyrlig. Hun håper på fortgang i en utlevering til Norge.

– Vanligvis takler Joshua slike ting godt, men nå har han vært hanglete og syk en stund. Det gjør det vanskeligere å takle denne tiltalen, sier moren.

Også Knut Moland, faren til avdøde Tjostolv Moland, er bekymret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har gått nedover med helsa hans siden Tjostolvs død, og jeg tror ikke han lever svært lenge hvis de ikke får ham ut snart, sier Knut Moland til TV 2.

Les også: – Jeg frykter resultatet blir døden

Kripos ber om innsyn

Kripos ber kongolesiske myndigheter informere dem om grunnlaget for å tiltale Joshua French for drap på kameraten på cella i Kongo.

«Kripos vet ikke hvilke nye opplysninger som nå er tilkommet, men vil kontakte kongolesiske myndigheter for å be om innsyn i det nye materialet og å bli orientert om hvilke vurderinger som har ledet fram til en annen konklusjon», heter det i en pressemelding.

Kripos ble invitert av kongolesiske myndigheter til å bistå i deler av etterforskningen etter at Tjostolv Moland ble funnet død 18. august i år.

Under en felles pressekonferanse i slutten av august ble det informert om at det ikke var gjort funn som ga grunnlag for noen mistanke om kriminelle forhold knyttet til dødsfallet.