Meny

Oslo feirer årets fredsprisvinner

Årets fredsprisvinner Ahmet Üzümcü, som leder Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW), sier prisen er en anerkjennelse av ofrenes lidelser. Her sammen med lederen av Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland under en pressekonferanse på Nobelinstituttet mandag. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra morgen til kveld tirsdag skal årets fredsprisvinner Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) hylles og feires i Oslo.
Følg dagens fredsprisseremoni direkte her:



Dette er årets prisvinner: OPCW

  • OPCW står for Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons, altså Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen.
  • OPCW er tildelt Nobels fredspris for 2013.
  • Organisasjonen skal overvåke utbredelsen av kjemiske våpen og arbeide for at FN-konvensjonen som forbyr våpnene, overholdes.
  • Alle de 190 landene som har ratifisert konvensjonen er medlemmer.
  • Syria ble konvensjonens nyeste medlem 14. oktober.
  • To land, Israel og Myanmar, har undertegnet, men ennå ikke ratifisert konvensjonen om kjemiske våpen.
  • Ytterligere fire stater har ifølge OPCW verken signert papirene eller sagt at man etterlever konvensjonen. Disse landene er Angola, Egypt, Nord-Korea og Sør-Sudan.
  • Konvensjonen om forbud mot kjemiske våpen ble inngått i 1993 og trådte i kraft i 1997.
  • Norge sluttet seg til konvensjonen fra begynnelsen i 1993.

(Kilder: OPCWs hjemmeside, Wikipedia, Store Norske Leksikon)


Generaldirektør Ahmet Üzümcü i OPCW fastslo i et møte med pressen mandag at tildelingen har gitt ny energi til organisasjonen, som står midt i et krevende arbeid med å destruere kjemiske våpenkomponenter i Syria.

Han kalte også tildelingen en anerkjennelse av ofrenes lidelser.

Den tyrkiske diplomaten har vært sjef i OPCW siden 2010 og skal motta prisen på vegne av organisasjonen sin tirsdag.

Bakgrunn: Klart for fredsprisutdeling

Hilser Mandela

Den høytidelige overrekkelsen skjer i Oslo rådhus klokken 13.

Kong Harald og dronning Sonja vil være til stede under seremonien, mens statsminister Erna Solberg (H) og kronprins Haakon ikke kan delta fordi de representerer Norge under minneseremonien for Nelson Mandela som foregår i Johannesburg på samme tid.

Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland har varslet at han vil rette oppmerksomhet mot Nelson Mandelas bortgang i sin åpningstale før han omtaler årets mottaker av fredsprisen.

Mayuko Kamio på fiolin, Håvard Gimse på klaver og barytonen Matthias Goerne vil stå for de musikalske innslagene under den drøyt timelange seremonien.

Etter tildelingen av nobelmedaljen og nobeldiplomet vil Üzümcü holde årets nobelforedrag.

Les også: OPCW: – USA skal ødelegge kjemikalier fra Syria

Møter barn og kongen

Nobelprisvinneren starter imidlertid tirsdagen med et møte med norske barn under Redd Barns årlige fredsprisfest på Nobels Fredssenter. Üzümcü skal også i audiens hos kongeparet før nobelseremonien starter i Oslo rådhus.

Kveldens program starter med det årlige fakkeltoget til ære for nobelvinneren. Tradisjonen tro vil vinneren komme ut på balkongen på Grand Hotel og hilse de fremmøtte kort tid før klokken 18.

Kvelden avrundes med en bankett på Grand Hotel i regi av Nobelkomiteen.

Onsdag formiddag skal nobelprisvinneren blant annet i møter med statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Børge Brende (H). Han skal også åpne årets nobelutstilling på Nobels Fredssenter. Kvelden avrundes med den som vanlig stjernespekkede fredspriskonserten i Oslo Spektrum.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus