Meny

Ukrainsk politi til aksjon mot demonstranter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Ukraina har stormet partikontoret til opposisjonspolitikeren Julia Timosjenko, ifølge kilder i partiet.

Ukrainsk politi har omringet demonstranter i sentrum av Kiev og revet barrikader flere steder i byen, mens hovedkontoret til et av landets opposisjonspartier ble stormet.

Det var kontorene til den fengslede politikeren Julia Timosjenkos parti Batkivsjtsjyna som fikk uønsket besøk mandag. Talskvinne Marina Soroka skrev på Facebook at politiet hadde slått inn dørene til hovedkvarteret.

Et annet partimedlem sa at folk væpnet med maskingevær forsøkte å ta seg inn i rommet der partiets servere står.

Les også: Håper å samle 1 million demonstranter i Kiev

Øyenvitner fortalte at maskerte menn hadde har gått inn i bygningen.

Politiet i Kiev avviste at det var de som gjennomførte aksjonen, og senere meldte avisen Ukrainska Pravda at det var den statlige sikkerhetstjenesten SBU som sto bak.

River barrikader

Byens politi gikk imidlertid til aksjon flere steder der opposisjonelle har vært samlet. Utenfor regjeringens hovedkvarter ble demonstrantene tvunget vekk av spesialstyrker. Politiet begynte dessuten å rive ned barrikader som opposisjonelle hadde satt opp.

Tidligere på dagen ble det meldt at politiet hadde troppet opp ved den snødekte Uavhengighetsplassen i sentrum av Kiev, der demonstrantene har slått leir.

Ifølge danske Jesper Lindholt, som bor i byen, prøver politiet å forhindre at demonstrantene får forsyninger.

– Politiet forsøker å sulte ut demonstrantene, sier han til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Kamp om rådhus

Demonstranter som siden 1. desember har holdt til inne i Kievs rådhus, forbereder seg også på en politiaksjon. Alle som ikke direkte deltar i «forsvaret» av bygningen, har fått beskjed om å dra, opplyser Kateryna Kruk, en av demonstrantene.

– Vi forventer at politiet kommer til å forsøke å ta over i dag eller i natt, sa hun til Kiyvpost, ifølge nyhetsbyrået TT.

Se video fra Kiev øverst i artikkelen

Det ble ikke meldt om sammenstøt i forbindelse med politiets aksjoner mandag ettermiddag.

Myndighetene har oppfordret demonstrantene til å fjerne seg fra offentlige bygninger, med en advarsel om at de som ikke lystrer, vil blir straffeforfulgt.

Politiets aksjoner kommer bare noen timer etter at det ble varslet samtaler mellom landets president Viktor Janukovitsj og opposisjonsleder Vitalij Klitsjko.

– Avstå fra vold

Utenriksminister Børge Brende (H), som møtte demonstrantene i Kiev før helgen, er like fullt bekymret.

– Det er helt avgjørende at alle parter avstår fra bruk av vold, og det påhviler nå presidenten et stort ansvar når det gjelder å holde politiet unna demonstrantene, sier Brende til NTB.

– Hvis det medfører riktighet at politiet blir brukt mot partihovedkvarter, så er det ikke akseptabelt, sier han.

Han ber Janukovitsj møte opposisjonen. Brende ber dessuten presidenten sørge for at de som sto bak voldsbruken mot demonstranter for en drøy uke siden, stilles til ansvar.

Nei til samarbeid

De to siste ukene har hundretusenvis av ukrainere som ønsker nærmere tilknytning til Europa, demonstrert mot at Janukovitsj takket nei til en samarbeidsavtale med EU og i stedet forsterket det gamle og allerede tette samarbeidet med Russland.

EUs utenrikssjef Catherine Ashton reiser tirsdag til Ukraina. Hun skal etter planen være i landet i to dager. Det er ventet at Ashton skal møte representanter for både regjeringen og opposisjonen under besøket.

Italias utenriksminister Emma Bonino håper Ashtons besøk kan bidra til å unngå at situasjonen forverres. Hun sier at EU må bistå regjeringen og opposisjonen med å få på plass en avtale.

– Europa vil prøve å starte forhandlinger i løpet av de neste dagene. Ukraina trenger alt annet enn en borgerkrig, sier Bonino til DPA.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus