Har du kontroll på julebelysningen?

Ikke alle CE-merker er like, og bare ett sier noe om standarden. Dette er merket du skal se etter. (Foto: Tryg)
Ikke alle CE-merker er like, og bare ett sier noe om standarden. Dette er merket du skal se etter. (Foto: Tryg)

Det er lett å miste hodet i all julestemningen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om CE-merket

 • CE-merking (CE = Communauté Européenne) er myndighetspålagt og er det synlige beviset på at produktet oppfyller sikkerhetskravene som er fastsatt i ett eller flere av nye metode-direktivene. Produktet skal ikke være til skade for menneskers sikkerhet og helse eller for miljøet.
 • CE-merking alene sier ikke noe om et produkts generelle kvalitet. Produktets brukskvaliteter stilles det ingen krav til i direktivet, og CE-merking viser kun at visse minstekrav som er fastsatt i direktivet, med hensyn til helse, miljø og sikkerhet er oppfylt.
 • For å kunne bruke CE-merket skal produsenten eller dennes representant sørge for at det foretas en samsvarsvurdering. Hvert direktiv angir prosedyrer for en slik samsvarsvurdering. Disse prosedyrene er en forutsetning for å kunne bruke CE-merket.
 • CE-merket være godt synlig, lesbart og det skal vanskelig kunne fjernes. CE-merket skal påføres selve produktet eller merkeplaten. Dersom dette ikke er mulig, skal det påføres emballasjen eller følgedokumentene. I tillegg til CE-merking skal identifikasjonsnummeret til det tekniske kontrollorganet som eventuelt har vært involvert i kontroll av produksjonen, påføres.
Kilde: standard.no

Vi tenner ikke tusen julelys. Vi tenner millioner, og antallet øker hvert år, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Innen året er omme, er det ventet at julelysimporten i år har nådd 600 tonn, en dobling fra 1999 da vi importerte 300 tonn. En av årsakene er at vi nå også, inspirert av amerikanerne, pynter hus - utenpå - og hage. Og en samlet bransje maner nå til forsvarlig bruk av julelysene. De aller fleste har selvfølgelig fått med seg at man ikke skal gå fra levende lys, eller la juletrebelysningen stå på når du ikke er hjemme. Men det er også viktig at du passer godt på når du er hjemme.

Bruk brannhemmende spray, og ha brannslukkeapparatet klart, er rådet fra Roar Stigum Olsen i Tryg Forsikring. (Foto: Tryg)Bruk brannhemmende spray, og ha brannslukkeapparatet klart, er rådet fra Roar Stigum Olsen i Tryg Forsikring. (Foto: Tryg)

– Statistikken viser at det brenner mer når folk er hjemme. En høy andel boligbranner skjer i helgene, og desember er brannmåneden framfor noen. Vi bruker mer strøm enn vanlig, og i tillegg tenner vi levende lys, bruker kanskje julepynt som egentlig er ødelagt og fyrer i ildsteder, sier pressetalsmann Roald Stigum Olsen i Tryg Forsikring.

Slurv med stearinlys kan forøvrig gi deg avkortning på erstaningen fra forsikringsselskapet.

Som et ledd i forebygging av julebranner, har Direktoratet for samfunnssikerhet og beredskap (DSB), Norsk brannvernforening og forsikringsselskapet Gjensidige arrangert en sjekk av brannsikkerheten i 40.000 boliger, som de kaller Aksjon boligbrann.

Høysesong for brann

- Før du pynter til jul bør du sjekke at ledningene ikke er blitt sprø eller at utstyret er svekket på andre måter, er rådet fra Jon-Steinar Hanstad i NELFO (Foto: El-løftet)- Før du pynter til jul bør du sjekke at ledningene ikke er blitt sprø eller at utstyret er svekket på andre måter, er rådet fra Jon-Steinar Hanstad i NELFO (Foto: El-løftet)

Ifølge fagkonsulent Jon-Steinar Hanstad i foreningen for El og IT-bedriftene, NELFO, er nordmenn mer interessert i belysning enn før.

‒ Folk tar kontakt frem mot mørketida og jul for å installere mer lys og varme i boligen, forteller han.

Men det kan bli for mye av det gode. Ifølge Finans Norge økte erstatningen etter boligbrann med ni prosent hittil i år, sammenlignet med samme periode i fjor. Og det før vi er inne i den største brannsesongen. I desember er det mer enn dobbelt så mange boligbranner som ellers i året. I snitt starter 40 prosent av branner i det elektriske, og det er ikke bare gamle sikringsskap som har skylden.

‒ De fleste har juletre med lyslenker. Slike små lys har historisk sett vært vanskelige å gjøre brannsikre, særlig fordi glødetråden har kommet i kontakt med glasset i lyspæren. Dette er blitt bedre med årene, men de som har gamle lys bør passe ekstra på. Juletrelys er av varierende kvalitet, har mange koblinger og består av tynne ledninger, sier Hanstad.

Har en pære gått i adventsstaken eller juletrebelysningen?

Det er ikke likegyldig hvilken type du erstatter den med.

Han fremhever økt belastning på kurser, feil eller slitasje på utstyr og feil bruk som de mest utbredte årsakene til uhell og brann i jula. Nye boliger har minimumskrav til stikkontakter, mens mange som bor i eldre hus, bruker heller forgrenere eller skjøteledninger enn å få lagt opp en stikkontakt til. Det er ikke heldig over lang tid. På ett tidspunkt kan også belastningen på de ulike kursene bli så stor at du må vurdere om du vil legge inn en ny kurs - eller droppe litt av lyskosen.

Kjøpe nytt? Sjekk merket

CE-merket til venstre, China Export til høyre.CE-merket til venstre, China Export til høyre.

Ettersom julebelysning bare brukes én gang i året, kan det gå mange år før man føler behov for å bytte det ut. Som alt annet elektrisk, bør du kjøpe ordentlig kvalitet.

‒ Belysning som tilfredsstiller sikkerhetskrav i EØS skal være CE-merket. Dette skal være lett synlig på produktet, emballasjen eller i følgedokumenter. Vær derimot oppmerksom på at CE-merket ikke sier noe om kvaliteten på produktet. Velg derfor utsalgssteder med kompetanse, som lampebutikker eller en elektroinstallatør, og styr unna de billigste varene. Du får som regel det du betaler for, sier Hanstad.

Det er heller ikke alle CE-merker som betyr det man skulle tro: Det Europeiske CE-merket står for Conformité Européenne, som du kan se over. Et lignende merke, der C-en og E-en er plassert litt nærmere hverandre betyr "China Export". På diagrammet til høyre kan du se forskjellen nærmere.

– Vær kritisk når du kjøper elektrisk julepynt. Det finnes en del utstyr som er av den billige sorten og kan være brannfarlig. Det gjelder ikke minst dersom det henges opp på utradisjonelle steder der brannfarlige materialer kan komme for nær, sier Stigum Olsen.

Brannvern på boks: Vi har testet brannhemmende spray

Få hjelp utendørs

Når du selv skal lyse opp utenfor huset eller i hagen, må du være bevisst på hva som er riktig utstyr og tenke på at dette er egnet for utendørs bruk. Du bør også sjekke at belysningen du velger er beregnet for utendørs bruk. Spesielt viktig når man setter opp julelys utendørs, er det å forsikre seg om at produktet har en IP-klassifisering som gjør det egnet for stedet man henger opp lysene. IP står for Ingress Protection og viser til hvor lysene kan og ikke kan brukes.

Dette skal være tydelig merket på emballasjen.

‒ Bruk lys i det miljøet det er skapt for, og det samme gjelder skjøteledningene. En skjøteledning for innendørs bruk kan føre til strømgjennomgang, jordfeil og andre skader om den brukes ute. Utendørs lys skal plugges i stikkontakter som er montert ute. Ledninger må ikke klemmes i dør- eller vinduskarmer. Da kan kabelen ta skade, og den kan bli farlig å berøre, sier Hanstad. Hvis du har ambisjoner om å bli gatas stolthet og dekorere hele huset med belysning, er oppfordringen klar.

‒ Skal du pynte hele huset med lys, holder det ikke med bare skjøteledninger og padder. Ring en elektroinstallatør - da kan du være trygg på at anlegget er riktig dimensjonert og at du unngår fare. Synes du det blir for mye av det gode?

Slik klager du på naobens flombelyste julehus

Når du henger opp

Arvid Furru i Osram maner til forsiktighet når du håndterer elektrisk utstyr. (Foto: Osram)Arvid Furru i Osram maner til forsiktighet når du håndterer elektrisk utstyr. (Foto: Osram)

Det er ikke bare brannfaren du bør være observant på. Den største kilden til ulykker i hjemmet er bruk av stige eller gardintrapp.

Lyspæreprodusenten Osram anbefaler en "safety first"-tilnærming når du skal pynte hus og hage, både innendørs og utendørs. Det er ikke bare fall fra stige når stjernen skal på plass, men også at en sjekk av og forsvarlig håndtering av lys og utstyr.

- Det er enkelt å la seg rive med når man skal pynte til jul og henge opp julelys og -dekorasjoner. På overflaten kan slike lys fremstå som harmløse, men som alle elektriske produkt, må de håndteres med forsiktighet, særlig hvis de har vært lagret over lang tid, sier Arvid Furru, daglig leder i Osram Norge.

Du bør sjekke at alle lysene er intakt, og ikke har skadde ledninger eller koblinger. Og se etter ødelagte pærer før du tenner julelysene. Du bør også sjekke at lysene virker før du henger dem opp på treet. Og vent med å tenne juletrelysene til hele treet er ferdig pyntet. NELFOs ti tips til en brannsikker jul:

 1. Ute: Bruk kun skjøteledninger som er laget for utendørs bruk. Disse skal kun plugges inn i utekontakter som er montert av en elektroinstallatør.
 2. Alder: Sjekk alltid juletrebelysningen for sprukne ledninger og andre svekkelser.
 3. Kabelklem: Unngå at kabler klemmes i dører eller vinduskarmer. Dette kan føre til at kabelen blir farlig å ta på.
 4. Kabler i veien: Pass ekstra på barn og dyr i nærheten av ledninger. Husk også at skjøteledninger kan være både snuble- og brannfeller.
 5. Natt: Skru av juletrebelysningen om natten og når du ikke er hjemme. Trekk ut kontakten, ikke bruk pærene som brytere.
 6. Gammel belysning: Vær oppmerksom på at gamle pærer til juletrebelysning kan avgi høy varme.
 7. Jording: Dersom du har installert jordfeilbryter, er det lurt å sjekke at denne fungerer med testknappen.
 8. Ring elektriker: Skal du dekorere hele huset med belysning, bør du ringe en elektriker. Da kan du være trygg på at anlegget er tåler bruket og at du unngår farlig overbelastning.
 9. Spar miljø og penger: Du kan spare strøm ved å bytte til LED-belysning og tidsstyring.
 10. CE-merket: Julelys bør i det minste være CE-merket, men vær klar over at dette ikke sier noe om kvaliteten på produktet. Sjekk også at du har valgt riktig CE-merke

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:04 Topp-demokrater møtes til debatt01:35 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 E-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Byggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet13:14 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49 Pastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47 Krever merking av raske elsparkesykler12:36 Målløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36 Tour-feltet får en tøff start neste år12:13 Elbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06 Strengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05 Mulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05 Russland med klar advarsel til Tyrkia12:03 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54 Skiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53 Nye toppsjefer til Rema 100011:31 Mette-Marit-feber i Tyskland11:23 To menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19 Disse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17 Isbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58 Nilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57 Lesertallene synker på papir – øker digitalt09:53 Frelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53 Russer nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49 Russland avholder militærøvelse09:31 Hellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30 Uniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14 Tidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14 230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54 Barnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37 Sju pågrepet i grov voldtektssak08:20 Skryt til Norge i rumensk avis08:19 Sky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12 Russere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54 Forsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48 Staten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33 Flere metoo-saker i Forsvaret07:13 – Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10 Carlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58 Eks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43 Mings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42 13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30 Salget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26 Norge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00 Dette skjer i dag05:55 Jostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34 Dette skjedde i natt05:31 Oslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30 Frode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15 Influensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11 Dødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07 Drapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04 BBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00 Bankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18 Datatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte
Siste nytt
02:04VerdenTopp-demokrater møtes til debatt01:35VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26NorgeNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29NorgeE-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenByggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet13:14PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49NorgePastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47PengerKrever merking av raske elsparkesykler12:36SportMålløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36SportTour-feltet får en tøff start neste år12:13MotorElbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06MotorStrengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05SportMulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05VerdenRussland med klar advarsel til Tyrkia12:03PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54SportSkiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53PengerNye toppsjefer til Rema 100011:31KulturMette-Marit-feber i Tyskland11:23NorgeTo menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19VerdenDisse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17VerdenIsbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58SportNilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57KulturLesertallene synker på papir – øker digitalt09:53PolitikkFrelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53NorgeRusser nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49VerdenRussland avholder militærøvelse09:31VerdenHellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30SportUniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14PolitikkTidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14Norge230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54PolitikkBarnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37NorgeSju pågrepet i grov voldtektssak08:20SportSkryt til Norge i rumensk avis08:19PengerSky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12NorgeRussere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54NorgeForsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48NorgeStaten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33NorgeFlere metoo-saker i Forsvaret07:13Politikk– Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10SportCarlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58NorgeEks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43SportMings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42Verden13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30Helse og livsstilSalget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26SportNorge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00NorgeDette skjer i dag05:55NorgeJostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34NorgeDette skjedde i natt05:31Helse og livsstilOslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30VerdenFrode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15Helse og livsstilInfluensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11VerdenDødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07NorgeDrapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04VerdenBBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00PengerBankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18NorgeDatatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus