Meny

Solberg: – Ukraina opplever test for demokratiet

Erna Solberg besøkte mandag NATO og Anders Fogh Rasmussen i Brussel. Foto: NATO

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er stor grunn til bekymring for situasjonen i Ukraina, sier statsminister Erna Solberg (H) og understreker at myndighetene må tåle folkets protest.

Det har vært kraftige sammenstøt i Kiev i flere dager mellom demonstranter og opprørspoliti. Solberg mener det var en «overdreven voldsbruk» i forbindelse med politioperasjonen i helgen.

– Man må tåle at et slikt stort politisk veivalg møter en reaksjon i befolkningen, sier hun om myndighetenes reaksjon på de store protestene mot at Ukraina sa nei til en tettere tilknytning til EU.

Les også: Putin fordømmer demonstrasjoner i Ukraina

– Det er en test på om man tåler det demokratiet innebærer, at folk reagerer når de er uenige, sier Solberg til NTB etter å ha besøkt NATO og generalsekretær Anders Fogh Rasmussen i Brussel mandag.

Russisk press

Hun mener det ikke er noen tvil om at det har vært vesentlig russisk press inne i bildet i Ukraina.

– Det har det vært på flere land i forbindelse med avtalene deres med EU, for å forhindre dem, mener hun.

– Det jeg synes er unødvendig, er at Russland skal sette dette slik på spissen. I stedet for å bygge sammen øst mot vest, har man forsøkt å bygge opp nye barrierer.

Bakgrunn: Et storpolitisk spill mellom EU og Russland

Vold

Også Fogh Rasmussen sier han følger utviklingen i Ukraina med stor bekymring. Alle parter må ta avstand fra vold, sier han.

– Vi har et partnerskap med Ukraina, og vi venter at partnerne våre lever opp til grunnleggende demokratiske prinsipper, sa han etter møtet med Solberg.

Les også: Trosser forbudet mot å demonstrere i Ukraina

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus