Ekspertene tror Norges Bank lar renta ligge i denne omgang

NEPPE OPP: ekspertene tror ikke visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad vil varsle om økt rente. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
NEPPE OPP: ekspertene tror ikke visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad vil varsle om økt rente. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Styringsrenta blir liggende på 1,5 prosent etter rentemøtet i Norges Bank onsdag, tror ekspertene. Økonomiske krefter trekker i hver sin retning og nuller hverandre ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen av ekspertene NTB har snakket med, tror Norges Bank kommer til å røre styringsrenta på det siste rentemøtet i år. Riktignok har det siden september skjedd enkelte endringer i økonomien som normalt kunne være egnet til å dytte rentenivået både opp og ned. Disse kreftene trekker i hver sin retning og nuller hverandre ut, ifølge sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

– Den sterke krona vil normalt tilsi at renta skal opp, men samtidig er inflasjonen lavere enn ventet og norsk økonomi viser tydelig tegn til å bremse opp, sier han til NTB.

Hans konklusjon er at Norges Bank holder styringsrenta urørt på 1,5 prosent, men at rentebanen muligens blir noe nedjustert i Pengepolitisk rapport, som også legges fram onsdag. I praksis betyr det at den første renteøkningen kan bli noe utsatt, fra andre kvartal neste år muligens til nærmere årsskiftet, og at veien tilbake til normalnivået blir ytterligere litt utsatt.

Les også: Se, nå går rentene deres hver sin vei!

Ikke så mørke skyer

Bruce deler oppfatning med seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets og sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities om at lavere aktivitet i økonomien kan bidra til at prognosen for renteutviklingen i årene som kommer kan bli noe nedjustert.

Det har imidlertid ikke gått upåaktet hen blant analytikerne at både NHO og Finans Norge samtidig i forrige uke kom med sammenfallende og negative prognoser. NHO ga dessuten klar beskjed til regjeringen om at det er de nye og skjerpede kravene til kapitaldekning i bankene som har en vesentlig del av skylda for det. Underforstått kan organisasjonene ha en politisk agenda med å overdrive faresignalene, for å få opp utlånsiveren til bankene igjen.

Les også: Jensen advarer bankene mot å skru opp rentene

Flere bekreftelser

– Vi ser riktignok en noe svakere aktivitet i norsk økonomi, men dette er det stort sett allerede tatt høyde for fra Norges Banks side. De siste dagene har vi ikke nødvendigvis sett tegn på at det blir verre enn antatt, snarere flere bekreftelser på det bildet som avtegnet seg i forrige Pengepolitisk rapport, sier Kyrre Aamdal.

Også da, i september i år, varslet Norges Bank forholdsvis svak vekst i økonomien og at inflasjonen ville være lavere enn inflasjonsmålet.

– Det er ingen grunn nå til å begynne å tenke veldig offensivt om rente- og skattepolitikken på bakgrunn av disse prognosene. Norsk økonomi mister riktignok noe av medvinden. Den vil vokse saktere, men den kommer fortsatt til å vokse, konkluderer sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets.

Kan kutte på sikt

Harald Magnus Andreassen påpeker at den svake krona, som den eksportrettede næringen nyter godt av i disse dager, isolert tilsier at rentebanen snarere skulle vært justert opp. Men tregere prisstigning og fallende renter hos handelspartnerne trekker i motsatt retning.

– Sammen tilsier dette at rentebanen skal justeres noe ned og at den første renteøkningen blir utsatt til nærmere årsskiftet, sier Andreassen.

Han mener det dessuten «ikke er vanskelig å lage et scenario der banken kutter renten». Men for at det skal skje, må boligmarkedet falle dramatisk eller at det tilsvarende skjer med investeringene i petroleumssektoren.

– Norges Bank har ingen panikk for økonomien, og det er ingen panikk i boligmarkedet. På lang sikt har vi noe å kutte på, men det trenger vi ikke i dag, sier Andreassen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus