Helikopter styrtet i pub i Glasgow

Om lag 40 brannfolk skal ha rykket ut til ulykkesstedet etter at et politihelikopter styrtet i en pub i Glasgow. Helikopteret traff taket på bygningen, men det har ikke vært noen eksplosjon eller brann. Foto: EPA / NTB scanpix.
Om lag 40 brannfolk skal ha rykket ut til ulykkesstedet etter at et politihelikopter styrtet i en pub i Glasgow. Helikopteret traff taket på bygningen, men det har ikke vært noen eksplosjon eller brann. Foto: EPA / NTB scanpix.

Et politihelikopter har styrtet i en pub i den skotske byen Glasgow. Flere mennesker skal være skadd, og myndighetene frykter at folk er omkommet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Omfanget av denne hendelsen tatt i betraktning må vi forberede oss på muligheten for at det kan være omkomne, sa førsteminister Alex Salmond i den skotske selvstyreregjeringen natt til lørdag.

Labour-politiker Jim Murphy sier til kringkasteren BBC at han kjørte forbi puben ved elva Clyde rett etter ulykken sent fredag kveld. Han så flere skadde og mange mennesker som forsøkte å komme seg ut av bygningen.

– Det var et fryktelig syn, men folkene der har gjort en god jobb, sier Murphy, som er representant i Parlamentet i London.

Om lag 40 brannfolk skal ha rykket ut til ulykkesstedet. Helikopteret traff taket på bygningen, men det har ikke vært noen eksplosjon eller brann.

Gjennom taket

Flere kilder sier helikopteret har gått delvis gjennom det flate taket på den én etasjers bygningen. TV-bilder viser haleroret som så vidt stikker opp av taket.

Det var mange gjester på puben The Clutha, hvor et band spilte da ulykken skjedde. Politiet i byen bekreftet natt til lørdag at det var et politihelikopter som styrtet.

– Det var et surrealistisk øyeblikk. Helikopteret så ut til å falle fra stor høyde i høy hastighet, sier avisredaktøren Gordon Smart til TV-stasjonen Sky News.

Han befant på en parkeringsplass like i nærheten da ulykken skjedde.

– Helikopteret falt som en stein. Det hørtes ut som motoren fusket, sier Smart, som er redaktør for den skotske versjonen av avisa The Sun.

Både Storbritannias statsminister David Cameron og opposisjonsleder Ed Miliband kommenterte ulykken natt til lørdag.

– Mine tanker går til alle som er berørt av helikopterstyrten i Glasgow – og til redningsfolkene som jobber i natt, skrev Cameron på Twitter.

– Oppsto panikk

Øyenvitnet Fraser Gibson (34) var på puben for å høre bandet Esperanza, hvor han tidligere spilte selv.

– Midt i settet hørtes det ut som en voldsom eksplosjon, forteller han til BBC Scotland.

– Deler av rommet var dekket av støv. Vi visste ikke hva som hadde skjedd. Vi var som frosset fast et øyeblikk. Det oppsto panikk, og så forsøke folk å komme seg ut døra, sier Gibson.

Han anslår at det var rundt 120 mennesker i puben. Både de som befant seg like ved ham og bandmedlemmene er uskadd.

Selv om taket «kollapset fullstendig» så ikke Gibson selv noe som tydet på at bygningen var truffet av et helikopter.

Personvernpolicy