Krigsveterans familie: La bestefar (85) komme hjem

Jeffrey Newman kommer ut av sitt hjem i California for å gi en kort kommentar til fremmøtt presse om hans far som holdes tilbake i Nord-Korea mot sin vilje.
 Foto: Jonathan Alcorn/ Reuters / NTB scanpix.
Jeffrey Newman kommer ut av sitt hjem i California for å gi en kort kommentar til fremmøtt presse om hans far som holdes tilbake i Nord-Korea mot sin vilje. Foto: Jonathan Alcorn/ Reuters / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kona til den amerikanske krigsveteranen Merrill Newman (85), som holdes tilbake i Nord-Korea mot sin vilje, ber innstendig Nord-Korea om å la ham få reise hjem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Merrill Newman var på ferie da han i forrige måned ble holdt tilbake i landet. Newman var i Korea som amerikansk offiser under Korea-krigen. Ifølge familien hadde han et stort ønske om å se landet igjen, og han tok til og med timer i landets språk før han reiste, skriver svenske Aftonbladet.

Da 85-åringen etter en ti dagers ferie skulle reise hjem, via Beijing, hentet nordkoreanske myndigheter ham ut av flyet, melder nyhetsbyrået Reuters.

Nå bønnfaller hans ektefelle, Alicia Newman, Nord-Korea om å la ham få reise hjem.

Les også: Amerikansk pensjonist holdes fanget i Nord-Korea

– Misforståelse

– En fryktelig misforståelse, sier Alicia Newman fra delstaten California om pågripelsen av mannen.

– Familien føler at det er noen skrekkelige misforståelser, og vi ber DPRK (Nord-Korea) om å arbeide for å løse denne saken hurtigst mulig, og la 85 år gamle bestefar få komme hjem til sin urolige og bekymrede familie, sier hun i appellen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Parets sønn, Jeffrey Newman, sier at familien ikke har vært i kontakt med krigsveteranen siden han ble holdt tilbake i landet. De vet heller ingenting om hvordan det går med ham, heller ikke om han har fått hjertemedisinene han er avhengig av.

Ifølge sønnen skjedde pågripelsen dagen etter at faren og en guide hadde hatt et møte med nordkoreanske tjenestepersoner hvor de blant annet snakket om 85-åringens deltakelse i Korea-krigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sverige bistår

Ettersom USA ikke er har diplomatisk tilstedeværelse i Nord-Korea, har USA bedt svenske myndigheter bistå i saken. Sverige har ambassade i Pyongyang.

– Vi har fått et oppdrag om å ta vare på USAs interesser ettersom de ikke har noen ambassade der selv, bekrefter Catharina Axelsson i det svenske utenriksdepartementets pressetjeneste til Aftonbladet.

Les også: Monique vokste opp i Nord-Korea

Hun sier at det pågår en kommunikasjon mellom den svenske ambassaden og nordkoreanske myndigheter om saken. Hun vil ikke si noe om svenske myndigheter har fått møte Newman.

USAs utenriksminister John Kerry kommenterte torsdag saken som en av mange «alarmerende valg» nordkoreanerne har gjort. (©NTB)