Meny

Socialdemokratene størst i dansk kommunevalg

HAR SNUDD: Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Socialdemokratene er fortsatt Danmarks største parti etter kommunevalget tirsdag. Men valgets store vinner er venstreradikale Enhedslisten.

Det endelige resultatet viser at Socialdemokratene fikk 29,5 prosent av stemmene, foran Venstre med 26,5 prosent. Statsminister Helle Thorning-Schmidts sosialdemokrater gjør dermed de løpende valgdagsmålingene til skamme. Partiet lå en stund an til en tilbakegang på over 5 prosentpoeng, men endte ned kun 1,1 poeng.

Det var stort oppmøte ved kommunevalget. Hele 71,9 prosent av de stemmeberettigede deltok, mot 65,8 i 2009.

Natt til onsdag var det også klart at Socialdemokratene beholder borgermesterpostene i landets største byer, København, Aarhus, Odense og Aalborg.

Venstres framgang siden forrige kommunevalg er på 1,8 prosentpoeng.

SF kraftig ned

Enhedslisten har den største fremgangen av alle partiene og går fram 4,6 prosentpoeng til 6,9 prosent. Partiet har stjålet mange velgere fra Socialistisk Folkeparti, som gjør et katastrofalt dårlig kommunalvalg. Partiet raser med 8,9 prosentpoeng til kun 5,6 prosent av stemmene.

Partiet ser likevel ut til å beholde sine to borgermesterposter.

Dansk Folkeparti går fram 2 prosentpoeng til 10,1 prosent og er dermed landets tredje største parti. De konservative har med 8,6 prosent tapt 2,4 poeng siden forrige valg, men partiet holder skansen i viktige bastioner som Frederiksberg og Gentofte.

Les også: Rekordstor utilfredshet i Danmark

Gjennombrudd

Enhedslisten har med tirsdagens sterke resultat fått et lokalpolitisk gjennombrudd, og masse selvtillit partiet kan bruke i tautrekkingen på Christiansborg. Det er vurderingen fra flere av Danmarks største aviser, som peker på det røde fløypartiet som en av kommunevalgets største vinnere.

– Enhedslisten er nå en kommunal maktfaktor bygget på fundamentet av en ren SF-massakre, skriver Berlingske lederskribent, som tilføyer:

– Og med ordene fra Enhedslistens frontfigur, Johanne Schmidt-Nielsen, så er partiet etter i går ikke lenger det samme.

Ekstra Bladet kaller Enhedslisten for «valgets markante seierherre», og avisen mener Johanne Schmidt-Nielsen er en «effektiv og markant frontfigur».

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus