Meny

Skapte twitter-storm om norsk rasisme

Skapte twitter-storm om norsk rasisme

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Emnet «#norskrasisme» engasjerer voldsomt på sosiale medier.

På det sosiale mediet Twitter kan man markere meldingene sine med et emne, ved hjelp av symbolet #. Slik kan flere følge en debatt.

Søndag kveld tok det av med emnet #norskrasisme, etter at medisinstudenten Warsan Ismail fortalte om sine erfaringer:

«Da jeg var 5 år stormet min kusine inn i barnehagen og ba meg løpe hjem. Hjemme møtte jeg mamma og flere politibetjenter. Et nabopar hadde sendt to schæferhunder etter henne. Hun hadde kommet seg helskinnet gjennom, men ristet og gråt på kjøkkenet. #norskrasisme».

Startet i Sverige

En rekke andre Twitter-debattanter slengte seg med, blant annet journalist Aslak Nore, SV-leder Audun Lysbakken, forlegger Anders Heger og Dagbladet-kommentator Marie Simonsen, melder Aftenposten.no.

Selv viser Warsan Ismail til debatten som ble startet av svenske Aftonbladets journalist Ehsan Fadakar forrige uke.

Bakgrunn: - Norge er et egoistisk land som behandler de fattigste som dyr

- Jeg ble like provosert som veldig mange andre. Det var drøyt, ensidig og usaklig. Men responsen var fascinerende. Man ble veldig defensiv, og det ble ingen stor diskusjon om Norge har rasistiske elementer eller ikke. Når man diskuterer rasisme i Norge, er det alltid fra et majoritetsperspektiv, sier Warsan Ismail til Aftenposten.no.

Hun forteller at hun selv har opplevd rasisme på kroppen, både hverdagsrasisme og alvorlige hendelser.

- Da jeg gikk på skolen opplevde jeg at  hudfargen ble brukt mot meg. Klassekamerater kunne kalle meg for ape eller si at jeg måtte «vaske meg bedre neste gang», sier Ismail til Aftenposten.no.

Voldsom respons

Her er noen sitater fra flere hundre innlegg i Twitter-debatten, som mandag morgen fremdeles rullet og gikk:

@SlemPike “Etter 20 år i Norge anses jeg som norsk. Min venn, afrikaner,i Norge 20år+,snakker pur nordlending og anses ikke som norsk. #norskrasisme”

@gaski “Når æ stoppe mæsjøl fra å legge ut nokka samiskrelatert på #norskrasisme fordi noen kommer til å si at det ikke e rasisme.”

@MalaWang “Når naboungene ønsket oss velkommen med egg på ruta, og foreldrene trakk på skuldrene og kalte trusselbrevet for guttestreker. #norskrasisme”

@TV2Kadafi “Kalte en kompis på barneskolen for hvitost. #norskrasisme”

@tiriltronic “Å bli med i facebook-grupper som vil forby halal-slakting, som om du faktisk brydde deg om dyrene du skal spise uansett. #norskrasisme”

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus