Full strid om Breivik-bøkene

KREVER BEKLAGELSE: Forlegger Erling Kagge reagerer på det han mener er feilaktige beskrivelser i Marit Christensens bok. Foto: Heiko Junge (NTB Scanpix)
KREVER BEKLAGELSE: Forlegger Erling Kagge reagerer på det han mener er feilaktige beskrivelser i Marit Christensens bok. Foto: Heiko Junge (NTB Scanpix)

Erling Kagge krever beklagelse og dementi av «feilaktige beskrivelser» om Åsne Seierstad. Forlaget Aschehoug nekter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det brygger opp til konflikt rundt bokutgivelsene om Wenche Behring Breivik. Nylig ble det kjent at også forfatter Åsne Seierstad skal gi ut bok om hendelsene 22. juli og, og at Seierstad omtales i Christensens bok.

Nå reagerer forlegger Erling Kagge på det han mener er feilaktige påstander fra Christensen, og krever i et brev til Aschehoug både beklagelse og dementi under formiddagens lansering av Christensens bok «Moren», ifølge VG.

SE VIDEO: Gråt da hun fortalte om Wenche Behring Breivik

– Bedt om å forsvinne fra dødsleiet

I «Moren» skriver Christensen om Seierstads møte med Wenche Behring Breivik, som på det tidspunktet lå på sitt dødsleie på sykehus.

Dette skal ha vært det eneste møtet de fikk gjennomført.

I boka beskriver Christensen det som om Breivik sendte Seierstad på dør: «(...) Wenche ble svært opprørt da forfatteren hadde stilt spørsmål om sønnen hennes. Hun hadde mannet seg opp og klart å be henne og advokaten hennes om å forsvinne fra dødsleiet hennes.»

Les også: Fremskynder boka til Christensen om Breiviks mor

Krever dementi

Det er disse skildringene Kagge Forlag nå reagerer på. I brevet til Ascehoug, som gir ut Christensens bok, krever Kagge at det beklages og opplyses om at påstandene om møtet er feilaktige.

«Møtet var et avtalt intervju, som strakk seg over en hel ettermiddag. Intervjuet endte med at Wenche Behring Breivik og Åsne Seierstad avtalte å møtes igjen, noe som ikke lot seg gjennomføre på grunn av Wenche Behring Breiviks helsetilstand,» skriver Kagge i brevet.

Les også: Åsne Seierstad gir ut bok om moren til Breivik

Vil ikke beklage

- Vi kan ikke se at det er grunnlag for noen beklagelse til Kagge forlag, sier forlagsdirektør i Aschehoug, Kari Spjeldnæs, til NRK.

- Det er jo slik at Marit Christensen har kilder på det hun skriver. Det er mulig å be noen om å forsvinne etter at man har hatt en samtale med dem, sier Spjeldnæs.

Boken "Moren" skulle først lanseres 15. november, men lanseringen ble nylig fremskyndet til i dag, torsdag. Dermed kommer den ut før Seierstads bok på Kagge Forlag, som planlegges utgitt 11. november.

– Breivik brøt avtalen med Christensen

Avdøde Wenche Behring Breiviks advokat, Hans Marius Graasvold, sier at Breivik brøt avtalen med Christensen fordi hun ikke trodde Christensen ville fremme "hennes stemme".

- Jeg går ut fra at det var derfor hun opprettet kontakt med Seierstad, sier Graasvold til NRK.

På sin åpne profil på Facebook kommer Åsne Seierstad med en kort presisering av at boken hennes ikke omhandler kun massemorderens mor: «VG er på viddene. Jeg har IKKE skrevet noen bok om Wenche Behring Breivik.»

Personvernpolicy