Norske pensjonister i bitter strid med svensk skattevesen

SKATTESTRID: Norske pensjonister i Sverige kan få store økonomiske problemer på grunn av uklare skatteregler. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
SKATTESTRID: Norske pensjonister i Sverige kan få store økonomiske problemer på grunn av uklare skatteregler. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

En gruppe norske pensjonister bosatt i Sverige hevder de blir drevet fra hus og hjem på grunn av feilinformasjon og store skattekrav. Torsdag kommer de til Stortinget i håp om en løsning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Skatteavtalen mellom Norge og Sverige:

De viktigste punktene og endringene i skattereglene for norske pensjonister som flytter til Sverige.

  • Før 2009 betalte utflyttede pensjonister skatt til Norge i inntil fire år (utflyttingsåret og de neste tre årene). Deretter skattet de til Sverige.
  • 1. januar ble reglene endret, slik at den utflyttede ble skattepliktig til Sverige fra første dag. Samtidig er man skattepliktig til Norge inntil man faktisk er emigrert. For å unngå dobbeltbeskatning, gir Sverige et skattefradrag som tilsvarer skatten som er betalt i Norge.
  • I 2010 innførte Norge såkalt kildeskatt på pensjon. Det innebærer at det trekkes 15 prosent skatt i Norge. Også her kompenseres det ved at det gis et tilsvarene fradrag i Sverige.

Den svenske ministeren med ansvar for nordisk samarbeid, Ewa Björling, er i Oslo for å delta på Nordisk råds sesjon, og torsdag skal hun redegjøre for den nordiske skatteavtalen som pensjonistene mener de ikke er blitt informert rett om. Resultatet er at de ikke har betalt skatt til Sverige slik de skulle ifølge loven og har fått skattekrav på opptil flere hundre tusen kroner.

– Vi kommer ingen vei i rettsapparatet, så vi trenger en politisk løsning, sier Anders Fredrik Bergersen, en av pensjonistene det gjelder, til NTB.

Han har tenkt å sitte på galleriet i Stortinget når Björling entrer talerstolen torsdag og håper å få følge av rundt 30 andre.

Hundretusener

Bergersen anslår at han har et skattekrav mot seg på rundt 250.000 kroner og forteller at kronofogden forsøkte å selge huset på tvangsauksjon. Salget kunne imidlertid ikke gjennomføres fordi en norsk bank har pant i huset, ifølge Bergersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier han og mange andre pensjonister i samme situasjon ikke har mulighet til å betale skattekravene, og han mener det svenske skatteverket burde ta ansvar for ikke å ha informert riktig om endringene i den nordiske skatteavtalen. Endringene trådte i kraft i 2009. Bergersen sier han kjenner til over 100 pensjonister i samme situasjon, men anslår at problemet rammer mange hundre.

Endringen i den nordiske avtalen betød at svenske myndigheter kunne kreve skatt fra de norske pensjonistene fra den dagen de flyttet til Sverige. Tidligere skattet de kun til Norge i opptil fire år etter at de hadde flyttet og deretter til Sverige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Bergersen fikk han og flere hundre andre pensjonister bare informasjon om den gamle avtalen, ikke den nye.

I 2010 kom en ny endring, som innebærer at Norge trekker 15 prosent i skatt, såkalt kildeskatt. For å unngå dobbeltbeskatning, gir Sverige et tilsvarende fradrag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke påvist feil

Det svenske Skatteverket opplyser at de har fått syv krav om erstatning fra norske pensjonister som hevder å ha fått feil informasjon etter endringen i 2009, men ingen har fått medhold.

– I de tilfellene vi har prøvd, har det ikke vært vist at det har vært gitt feil informasjon, eller det er ikke påvist at det er påført noen økonomisk skade, forteller seksjonssjef Cecilia Asker i Skatteverket til NTB.

Hun opplyser at den nye skatteavtalen ble godkjent i juni i 2008, men først i desember det året ble det bestemt at endringene skulle gjelde alt fra 1. januar 2009.

Varsler protest

Medborger- og forbrukerutvalget i Nordisk råd har bedt Sveriges finansminister Anders Borg redegjøre for skatteavtalen under årets sesjon. Borg kommer ikke selv til Oslo torsdag, og i stedet er det altså Björling, som også er svensk handelsminister, som skal gi redegjørelsen.

Bergersen håper at Björling fra talerstolen i Stortinget vil gi pensjonistene rett i at de er feilinformert. Hvis ikke, varsler han at han vil reise seg i protest:

– Da har jeg bestemt meg for å reise meg opp og si at vi norske pensjonister er ikke løgnere!