Her kom ideen om solspeilet i Rjukan fra

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag åpnet Rjukan sine solspeil, men de var ikke først i verden. Den lille italienske byen Viganella har helt siden 2006 nytt litt ekstra sollys speilet inn de trange gatene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Rjukan og Viganella har på grunn av sin beliggenhet mellom eller inntil høye fjell ingen sol i varierende lengder av året.

Seks timer hver dag lyser speilet solen ned i sentrum av Viganella i mørketiden. Den lille hovedstaden i kommunen, ligger ved elva Ovesca i dalen Antrona i Italia. Fjellene hindrer at solen treffer byen fra november til tidlig i februar.

Se sola komme til Rjukan i videoen øverst i artikkelen

Rjukan nr to

På nettsiden skriver byen at siden de fikk på plass speilet har de fått henvendelser fra hele verden og at det finnes selskaper i både USA, Tyskland og Sveits som har ønsket å kopiere konseptet. Men så var det altså norske Rjukan som ble først ute.

Det er kanskje forståelig ettersom byen er uten sol nesten halve året.

Den lille byen med 3.277 innbyggere ligger i Vestfjorddalen i skyggen av Gaustatoppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bedre speil

Speilet i Viganella er ikke et ordentlig speil, men en stålplate som reflekterer sola. Foto: AP/Scanpix.Speilet i Viganella er ikke et ordentlig speil, men en stålplate som reflekterer sola. Foto: AP/Scanpix.

Initiativtaker til å få på plass solspeilet, Martin Andersen, mener speilet deres er en forbedret utgave av Viganella-speilet.

– Målinger av speilet i Viganella viste at lysnivået økte med cirka 20 % i det området som ble speilet. Nå snakker jeg ikke om lysstyrken. Jeg kjente selv strålingstemperaturen og selve strålingen godt. Viganella som ligger i Alpene har mørketid grunnet fjellformasjonene, men Rjukan er verre stilt med tanke på skyggen som varer en større del, nesten halve året, sier lysekspert dr.ing. Jonny Nersveen, som også er førsteamanuensis på Høyskolen i Gjøvik til Teknisk Ukeblad. Han har vært med på prosjektet med å få på plass solspeilet i Rjukan.

Ble mer sosiale

- Det var ikke enkelt, sa ordføreren, Pierfranco Midali, som var den som hadde ideen i Viganella.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisen på det italienske speilet var ca 100.000 euro i 2006 (det tilsvarer rundt 800.000 kroner etter dagens kurs).

Men den viktigste effekten av speilet i Viganella har vært at innbyggerne har blitt mer sosiale og i et bedre humør, skal vi tro ordføreren.

- Et eksempel er etter gudstjenesten på søndager, før pleide folk å dra rett hjem om vinteren. Men takket være speilet så lyser solen på torget og folk blir stående og prate samme, akkurat som om sommeren.

Se bildene fra Rjukan:

Folk samlet seg i lyset under testen tidligere i oktober. Foto: Tore Meek/EPA/NTB scanpix.