Staten vil selge dop i Uruguay

VIL SELGE NARKOTIKA: Regjeringen i Uruguay håper å kunne utkonkurrere narkosmuglerne med en sikker og regulert statlig tjeneste. Foto: AFP Photo
VIL SELGE NARKOTIKA: Regjeringen i Uruguay håper å kunne utkonkurrere narkosmuglerne med en sikker og regulert statlig tjeneste. Foto: AFP Photo

Uruguay vil vinne kampen mot mektige narkokarteller.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Staten i Uruguay planlegger å selge marihuana lovlig neste år. Det bekrefter en talsmann i Senatet overfor nyhetsbyrået AFP.

Talsmannen sier at lovendring trolig vil bli godkjent i løpet av de neste to ukene.

Regjeringen håper den nye loven skal ødelegge markedet til mektige narkobaroner.

– Det ulovlige markedet er svært risikabelt og tilbyr dårlig kvalitet, sier leder av det nasjonal narkotikapolitiet, Jose Calzada, til avisen El Pais.

Les også: Internasjonal gruppe vil legalisere cannabis

Kjøpe på apotek

Den foreslåtte loven vil tillate folk å dyrke opptil seks cannabisplanter til eget bruk, eller kjøpe stoffet på apotek, med en grense på 40 gram i måneden per person.

Ifølge regjeringen selges det i Uruguay marihuana for rundt 40 millioner euro, tilsvarende 325 millioner kroner, hvert år.

Regjeringen håper å kunne utkonkurrere narkosmuglerne med en sikker og regulert statlig tjeneste.

– Lovendringen vil bli vedtatt i år, og vil tre i kraft praktisk talt den første dagen i januar neste år, sier komitémedlem i Senatet, Luis Gallo, til AFP.

Les også: - Legalisering av marihuana kan løse Spanias pengeproblemer

Frykter dop-turister

Opposisjonen i Uruguay har stilt spørsmål ved lovforslaget. De mener bruken av narkotika bare vil forverres og at det er en feilaktig måte å angripe problemene med kriminalitet på.

Heller ikke det urugayanske folket ser ut til å støtte forslaget om lovendring. I en meningsmåling i sommer svarte hele 63 prosent at de var imot forslaget.

Mange motstandere frykter legalisering av cannabis vil gjøre Uruguay til et fristed for turister som ønsker bruke narkotika. På lik linke med tobakk, blir det forbudt å røyke marihuana i stengte offentlige rom. Det skal også bli forbudt å kjøre bil om man er ruspåvirket.

All reklame for cannabisproduksjon vil forbys fullstendig.

Personvernpolicy