Mæland skal sørge for statlig nedsalg

Næringsminister Monica Mæland (H) kan bli statsråden som selger staten ut av SAS. Fot: NTB scanpix.
Næringsminister Monica Mæland (H) kan bli statsråden som selger staten ut av SAS. Fot: NTB scanpix.

Næringsminister Monica Mæland (H) kan bli statsråden som selger staten ut av SAS. Regjeringen har forpliktet seg til å selge seg ned i statlige selskaper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det står i regjeringsplattformen, men det skal gjøres i et fornuftig tempo, sier Mæland til NTB.

Hun er ikke beredt til å varsle et statlig nedsalg i SAS, slik Høyre har gått inn for.

– Det skal ikke jeg spekulere på i det hele tatt. Nå må vi først få innta kontorene våre, sier den nyslåtte næringsministeren.

Lover nedsalg

Mæland, som inntil onsdag var byrådsleder i Bergen, sier hovedoppgaven blir å trygge arbeidsplassene og skape grobunn for nye.

Men regjeringsplattformen sier noe mer. Den lover at en ny eierskapsmelding skal legges fram, og at statens eierskap gradvis skal reduseres «for å sikre maktspredning og styrke det private eierskapet».

Les også: Kina har vist interesse for SAS

Høyre og Fremskrittspartiet har kritisert eierskapspolitikken til den rødgrønne regjeringen. Selskaper som er aktuelle for nedsalg er blant andre SAS, Flytoget, Entra, Mesta, Cermaq, Telenor, Statoil, Yara og Kongsberg Gruppen.

Men i regjeringsplattformen står det ingenting om hvilke selskaper staten skal kvitte seg med. Tvert imot slås det fast at Norge i fremdeles skal ha et betydelig statlig eierskap i «overskuelig framtid».

Håper på investeringer

Anneli Nyberg i SAS Norge kabinforening er avventende til hva den nye regjeringen vil gjøre med flyselskapet.

– Vi regner med at den nye regjeringen ivaretar det statlige eierskapet på en god måte. Utover det, har vi ikke gjort oss noen spesielle forhåpninger eller forventninger. Nedsalg i SAS har vært diskutert i mange år, sier hun.

Les også: SAS har solgt Widerøe

Den svenske regjeringen har signalisert ønsker om et nedsalg, mens den danske har vært litt mer tilbakeholden.

– Det viktigste for oss er å få en eier som vil investere i SAS. Om det er staten eller en privat aktør spiller mindre rolle, sier Nyberg.

Personvernpolicy