Bondelaget forundret over valget av Sylvi Listhaug

At Frps Sylvi Listhaug får ansvar for landbruksdepartementet er en av de største overraskelsene i den nye regjeringen. – Jeg får det ikke helt til å stemme, sier leder Nils T. Bjørke i Bondelaget. Foto: NTB scanpix.
At Frps Sylvi Listhaug får ansvar for landbruksdepartementet er en av de største overraskelsene i den nye regjeringen. – Jeg får det ikke helt til å stemme, sier leder Nils T. Bjørke i Bondelaget. Foto: NTB scanpix.

Den nye regjeringen skaper både begeistring og forundring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokken 12 i dag hadde Solbergregjeringen sitt første statsråd på Slottet. Norges nye statsminister mønstrer et lag med bred politisk erfaring, som både vekker begeistring og forundring.

At Frps Sylvi Listhaug får ansvar for landbruksdepartementet er en av de største overraskelsene i den nye regjeringen.

Bondelaget uttrykker stor forundring over valget.

– Jeg får det ikke helt til å stemme, sier leder Nils T. Bjørke.

Høyre står for en forutsigbar og sikker politikk, mens Frp har hatt minst ambisjoner når det gjelder landbruk, ifølge Bjørke.

– Derfor er jeg overraska, sier han til NTB.

Men han legger til at Bondelaget er innstilt på en god dialog med den ferske ministeren og sier han tror hun har evne til nytenkning og ta til seg ny kunnskap.

Se også: Her er Ernas nye regjering

Han forventer at Listhaug vil legge samarbeidsavtalen til grunn, og ikke Frps egen landbrukspolitikk, som han mener vil forandre matproduksjonen totalt.

– Det vil skape så stor usikkerhet at få unge vil ønske å gå inn i næringen, mener han.

Les også: Listhaug: - Landbrukspolitikken er kommunistisk

Listhaug har tidligere tatt til orde for et fritt marked for landbruksprodukter, i stedet for dagens ordning med sentrale avtaler, som hun har kalt kommunistisk. Men Bjørke mener norsk matproduksjon er altfor viktig til at ideologi skal få avgjøre.

– Vi har forventninger om at hun har ambisjoner når det gjelder norsk landbruk når hun tar på seg et slikt verv, sier han.

Også lederen av Stortingets finanskomité Hans Olav Syversen er overrasket over utnevnelsen av Sylvi Listhaug (Frp) som ny landbruksminister.

– Det var et litt annet valg enn jeg hadde trodd det skulle bli, sier Syversen til NRK.

– Dette er et område hvor KrF og Venstre har litt ulik profil i forhold til regjeringspartiene, så jeg er litt spent. Men alle skal ha en sjanse, legger han til.

Norsk olje og gass tar godt imot ny statsråd

– Jeg har erfart den nye olje- og energiministeren Tord Lien som en dyktig og kunnskapsrik politiker, sier administrerende direktør i Norsk olje og gass, Gro Brækken.

Hun sier at det er spesielt viktig at regjeringen vil legge opp til å holde et forutsigbart og høyt tempo når det gjelder å tildele nye letelisenser, og at de vil satse på petroleumsforskningen.

– Etter skatteendringene som skjedde i vår er det viktig for oss at regjeringen har slått fast at de vil ha stabile rammevilkår for næringen. Vi håper også den nye ministeren vil legge til rette for en konstruktiv dialog med næringen når de skal vurdere endringer i petroleumsskattesystemet i forhold til å øke utvinningsgraden, sier Brækken.

Kreftforeningen med høye forventninger til Høie

Kreftforeningen har høye forventninger til Norges nye helseminister Bent Høie (H).

– Vi gratulerer Bent Høie med den viktige jobben som helseminister og ser fram til å samarbeide med en så dedikert statsråd. Han har vist stor interesse og kunnskap om helsepolitikk generelt og kreftsaken spesielt. Vi har høye forventninger til Høie, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel i en pressemelding.

Ryel sier hun bygger forventningene på Høyre og Frps mange forslag i Stortinget de seneste årene for å bedre kreftomsorgen, samt innholdet i den politiske plattformen til den nye regjeringen.

– 48 timers frist for oppstart av diagnostisering og etablering av regionale diagnosesentre er et stort skritt i riktig retning. Ventetiden og usikkerheten som mange opplever i dag er en stor belastning for både den enkelte pasient og alle rundt, sier Ryel videre.

Teatersjef jubler for ny kulturminister

Valget av Thorhild Widvey som kulturminister skaper begeistring fra bransjen. Foto: NTB scanpix.Valget av Thorhild Widvey som kulturminister skaper begeistring fra bransjen. Foto: NTB scanpix.

– En av de beste nyhetene jeg har hørt på veldig lenge. Slik kommenterer Riksteatrets sjef Ellen Horn at Thorhild Widvey (H) blir ny kulturminister.

– Jeg kjenner Widvey litt og opplever henne som rakrygget, sterk og politisk dyktig. Jeg vet at hun er bredt interessert og engasjert. Jeg ble veldig glad da jeg fikk nyheten. Vi har jo vært spent på hvem som skulle få jobben, sier Horn til NTB.

Ellen Horn har selv vært kulturminister for Arbeiderpartiet. Hvor viktig tror hun det er at det er en erfaren politiker som nå får jobben?

– Det er viktig både å ha engasjement og kunnskap om feltet, men det er klart det er en fordel å være politisk dreven. Det er ingen tvil om det, sier Horn.

Bibliotekforeningen positiv til ny kulturminister

– Jeg har hørt at Thorhild Widvey er en rasende dyktig politiker, så jeg tror dette blir veldig bra, sier konstituert leder Sissel Merethe Berge i Norsk bibliotekforening (NBF).

Berge sier at hun håper den nye regjeringen følger opp kulturutredningen som Anne Enger la fram tidligere i år og styrker bibliotekene.

Aftenpostens kulturredaktør Knut Olav Åmås, som blir ny statssekretær i Kulturdepartementet, er tidligere hedret med pris av NBF for å ha gjort bibliotekene mer synlige.

– Det er klart det er fint å ha personer som kjenner til hva vi jobber med og vet at vi er en viktig aktør. Det skaper et godt grunnlag for godt samarbeid framover, og det er viktig for oss, sier Berge.

Studentene begeistret for ny kunnskapsminister

– Torbjørn Røe Isaksen er en person vi har stor respekt for, sier leder Ola Magnussen Rydje i Norsk studentorganisasjon (NSO).

Han mener den nye kunnskapsministeren er et av Norge store politiske talenter.

– Røe Isaksen er en person vi har stor respekt for, sier Rydje.

Han sier at det første NSO ønsker å se fra Røe Isaksen er en bekreftelse på at statsbudsjettiltakene for bedret studentøkonomi blir en viktig satsing for den nye regjeringen.

– 11 måneders studiestøtte og flere studentboliger er byggesteiner for kunnskapssamfunnet, sier Rydje.

Bellona: – Bratt læringskurve for ny miljøvernminister

Bellona-leder Frederic Hauge ser fram til å møte landets nye miljøvernminister og lover full krig fra dag én.

– Vi har ingen tid å miste i kampen for miljøet. Det blir full krig fra dag én. Eller, hun skal få et par dager til å flytte inn på kontoret. Men vi har mange saker som ligger og venter, sier Hauge til Fædrelandsvennen

Landets nye miljøvernminister Tine Sundtoft er fra Lillesand, og Hauge sier at han har merket seg at hun som fylkesrådmann i Vest-Agder har frarådet å gi konsesjon til vindmøller.

– Hun har fremstått som skeptisk til vindmøller. Der er vi uenige. Vi mener vindkraft er svært viktig, og det kommer vi til å si fra om, sier Hauge.

Sundtoft ha ingen parlamentarisk erfaring, og Hauge tror hun kommer til å få en interessant og bratt læringskurve.

Thorkildsen frykter store endringer

Avtroppende SV-statsråd for barne- og likestillingsspørsmål, Inga Marte Thorkildsen, ønsker etterfølger Solveig Horne fra Frp lykke til, men frykter en kraftig omlegging av barnevernet.

– Jeg frykter at det blir store nye endringer innenfor barnevernet som kan gjøre at det skapes ny usikkerhet for barnevernsbarna. Særlig når det gjelder privatisering håper jeg de holder igjen, fordi det er et veldig stort innslag av private aktører allerede, og de trenger trygghet og forutsigbarhet, sier hun til NTB.

Horne var en av Erna Solbergs utnevnelser som vakte størst oppmerksomhet onsdag. Horne står også svært langt fra forgjengeren Thorkildsen politisk.

– Jeg er opptatt av at hun skal lykkes som statsråd og bidra til bedre beskyttelse av barn. Jeg håper hun vil være ydmyk og inkluderende overfor barnevernsbarna og de som jobber i barnevernet, og at hun ser at likestilling og barnevern er to sider av samme sak. Det er ingen motsetning, og jeg ønsker henne lykke til, sier Thorkildsen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus