Obama avviser alle framstøt fra Republikanerne

President Barack Obama krever at Republikanerne stemmer over budsjettforslaget i Kongressen før han vil forhandle videre med dem om gjeldskrisen og budsjettunderskuddet. Foto: Reuters / NTB scanpix.
President Barack Obama krever at Republikanerne stemmer over budsjettforslaget i Kongressen før han vil forhandle videre med dem om gjeldskrisen og budsjettunderskuddet. Foto: Reuters / NTB scanpix.

President Barack Obama avviser Republikanernes framstøt om nye forhandlinger rundt budsjettkrisen i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Kom tilbake når dere har vedtatt et budsjett, sier han.

Lederen for Representantenes hus, republikaneren John Boehner, gjentok tirsdag at Republikanerne ønsker nye budsjettforhandlinger med Obama, og at de skal være uten betingelser.

– Det er ingenting på bordet og ingenting under bordet, sa Boehner tirsdag etter et møte med alle de republikanske representantene i Huset.

Obama beskylder på sin side republikanerne for å drive med utpressing.

– Republikanske representanter i Huset kan ikke kreve løsepenger for å gjøre jobben sin, sa Obama under en pressekonferanse i Det hvite hus.

Les også: Håp om republikansk godvilje i USA

Krever avstemning

En rekke offentlige institusjoner holder stengt og flere hundre tusen offentlig ansatte er permittert på grunn av budsjettkrisen, som har oppstått fordi en liten gruppe konservative republikanere nekter å stemme over budsjettet. Representantenes mål er å tvinge fram en utsettelse av Obamas helsereform.

Obama sier han har snakket med Boehner om krisen, og at han gjerne diskuterer alle sider av saken, men at det ikke kan skje så lenge truslene om økonomisk kaos henger over hodet på amerikanerne.

Han ber nå republikanerne i Representantenes hus tillate en avstemning om budsjettet, som allerede er vedtatt av Senatet.

– La oss få en slutt på dette. Det er nok republikanere og demokrater i Huset til å få vedtatt budsjettet og gjenåpnet offentlig sektor, sa Obama på tirsdagens pressekonferanse.

Gjeldstaket må heves

Obama krever også at Republikanerne må stemme for å heve USAs gjeldstak slik at landet blir i stand til å låne mer. Fristen for dette utløper 17. oktober.

Hvis gjeldstaket ikke blir hevet innen fristen, vil det få «dramatisk verre» konsekvenser enn stengingen av offentlige kontorer, advarer presidenten.

Les også: Budsjettstrid like fastlåst etter krisemøte i USA

Gjeldstaket er i dag på 1.670 milliarder dollar. Når taket nås, vil landet ifølge finansdepartementet ikke lenger være i stand til å låne mer penger for å dekke inn det enorme budsjettunderskuddet.

Ifølge Obama er det pinlig for USA at landets kredittverdighet er blitt en brikke i det politiske spillet i Washington.

– Vi kan ikke la utpressing bli rutine i demokratiet vårt. Demokrati fungerer ikke på den måten, advarer han.

IMF advarer

Det internasjonale pengefondet (IMF) mener det vil få katastrofale konsekvenser dersom USA misligholder gjelden sin.

– Virkningen av at USA ikke vil klare å betale tilbake gjelden sin, vil merkes umiddelbart, og det vil kunne føre til store forstyrrelser i finansmarkedene både i USA og internasjonalt, sier Olivier Blanchard, sjeføkonom i IMF.

Han tror likevel ikke at dette scenarioet faktisk vil inntreffe.

– Vi ser på dette som en liten risiko, men om det skulle skje, så blir konsekvensene dramatiske.

Svekkede prognoser

Tirsdag la IMF fram sine prognoser for verdensøkonomien. Pengefondet spår at USAs økonomi vil vokse med 1,6 prosent i år og med 2,6 prosent neste år. Det er en nedgang på henholdsvis 0,1 og 0,2 prosentpoeng sammenlignet med prognosene fra i sommer.

Men dersom den politiske lammelsen fortsetter, vil det kunne bremse veksten ytterligere og i verste fall føre til resesjon, påpeker Blanchard.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus