– Russisk øvelse nær Sverige overraskende stor

Et russisk marinefartøy under øvelsen Zapad 2013 (Vest 2013) der det ifølge svenske militære kilder deltok over tre ganger så mange soldater som det Russland på forhånd hadde informert NATO om. Foto: Reuters/ RIA Novosti / Kreml / NTB scanpix
Et russisk marinefartøy under øvelsen Zapad 2013 (Vest 2013) der det ifølge svenske militære kilder deltok over tre ganger så mange soldater som det Russland på forhånd hadde informert NATO om. Foto: Reuters/ RIA Novosti / Kreml / NTB scanpix

I alt 70.000 soldater deltok i en russisk militærøvelse i Sveriges nærområder i forrige uke. Det var mer enn tre ganger så mange som Russland hadde gjort kjent på forhånd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I de baltiske statene er man urolige og ser på militærøvelsene som øvelser i angrep mot Baltikum og Polen, skriver Svenska Dagbladet torsdag.

Ifølge avisen var svenske marinefartøyer og jagerfly av typen JAS Gripen travelt opptatt med å følge øvelsen i Østersjøen mens den pågikk. Det var Russland og Hviterussland som gjennomførte øvelsen Zapad 2013 (Vest 2013) i fellesskap.

Svenska Dagbladet skriver at Russland på forhånd hadde kunngjort overfor NATO at 22.500 soldater skulle delta i øvelsen. Men det virkelige tallet ble over det tredobbelte, ifølge avisen.

– Størrelsen på øvelsesvirksomheten er svært overraskende og avviker kraftig fra den russiske forhåndsinformasjonen. Russland har gjort merkelige ting. For å skjule omfanget på Zapad ble det samtidig gjennomført en rekke andre øvelser som faktisk var samordnet med Zapad, sier en kilde med kjennskap til militærøvelsen til avisen.

De første beregningene viser at cirka 50.000 militære ble satt inn. I tillegg mobiliserte Russland rundt 20.000 paramilitære, russiske innenriksstyrker slik at det totale antallet nådde minst 70.000, ifølge Svenska Dagbladets kilder. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus