Aktivister fra Greenpeace siktet for sjørøveri

Ruslan Jakusjov fra Ukraina på tiltalebenken ved en distriktsdomstol i Murmansk nord i Russland. Den russiske påtalemyndigheten siktet onsdag Jakusjov og andre aktivister fra Greenpeace for å ha bordet en russisk oljerigg i Arktis. Flere siktes for sjørøveri, som kan straffes med opp til 15 års fengsel. Foto: Sergej Esjtsjenko / Reuters / NTB scanpix
Ruslan Jakusjov fra Ukraina på tiltalebenken ved en distriktsdomstol i Murmansk nord i Russland. Den russiske påtalemyndigheten siktet onsdag Jakusjov og andre aktivister fra Greenpeace for å ha bordet en russisk oljerigg i Arktis. Flere siktes for sjørøveri, som kan straffes med opp til 15 års fengsel. Foto: Sergej Esjtsjenko / Reuters / NTB scanpix

Påtalemyndigheten i Russland har siktet flere aktivister fra Greenpeace for sjørøveri. Hvis de blir dømt for dette, risikerer aktivistene opp til 15 års fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En finsk og en brasiliansk kvinne ble siktet i løpet av formiddagen onsdag, sammen med en russer, en svenskamerikaner og en brite. Siktelsene kommer etter at to medlemmer av Greenpeace bordet en russisk oljeplattform i Arktis i september.

Etter bordingen arresterte russiske myndigheter Greenpeace-folk fra 18 land for å ha deltatt i protesten mot oljeboring i nordområdene.

Greenpeace Internationals leder Kumi Naidoo beskriver siktelsene mot arrestantene som «ekstreme».

«Opprørende»

– Beskyldninger om sjørøveri rettes mot menn og kvinner som ikke har gjort noe annet galt enn å være i besittelse av samvittighet. Dette er opprørende og intet mindre enn et angrep mot selve prinsippet om rett til fredelige protestaksjoner, het det i en uttalelse fra Naidoo onsdag.

Over en million mennesker verden over har de siste dagene skrevet til russiske ambassader og krevd at aktivistene frigis. Amnesty International, Human Rights Watch og fredsprisvinner Adolfo Pérez Esquivel er blant de stiller seg bak kravet, opplyser Greenpeace i Norge.

– Aktivistene protesterte mot Gazproms plattform fordi de følte at de måtte fortelle verden hvordan det russiske selskapet gambler med det sårbare Arktis. Når isen her smelter, påvirker det hele verden, sier arktisrådgiver Erlend Tellnes i Greenpeaces norske avdeling.

Putin

Russlands president Vladimir Putin sa i forrige uke at de 30 fra skipet Arctic Sunrise «ikke er sjørøvere», og vekket dermed håp om at de ville få en mer lempelig behandling. Putin mente imidlertid at aktivistene hadde krenket folkeretten med sin protestaksjon mot riggen.

Den russiske påtalemyndigheten har på sin side framholdt at selv om hensikten med aksjonen var fredelig, rettferdiggjør dette ikke et «angrep» mot riggen Prirazlomnaja, som er den første Russland har sendt til Arktis Riggen skal begynne å produsere olje fra årsskiftet.

De 30 arresterte holdes i varetekt i byene Murmansk og Apatitij i påvente av at de blir stilt for retten.

Fire av de arresterte er russere, mens de andre kommer fra USA, Argentina, Storbritannia, Finland og andre land. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus