Forhandlingsekspert: – Frp har mest å tape

Her er dei fire partileiarane samla, under ein tidlegare pressekonferanse. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix
Her er dei fire partileiarane samla, under ein tidlegare pressekonferanse. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix

Siv Jensen vil tape andlet om ho ikkje kjem i regjering. Dette gjer at Høgre lettare kan presse Frp, meiner forhandlingsekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høgre, Frp, Krf og Venstre sit no i sonderingsmøte for å finne ut om dei skal gå inn i regjeringsforhandlingar saman. Forhandlingar som ventast å vere ferdige først om ein månad.

Framtida.no har snakka med forhandlingsekspert Sigurd Knudtzon og professor Frank Aarebrot om kva dei meiner er utfordringane i dei komande forhandlingane mellom partia som kan utgjere Noregs neste regjering.

Les også: Må ha støtte frå Frp og sentrum

Høgremakt

Advokat Sigurd Knudtzon, som har skrive boka «Å forhandle», fortel at maktbalansen i forhandlingar avheng av talet på alternativ og meiner at Høgre er dei som har flest alternativ i forkant av regjeringsforhandlingane: anten ei firepartiregjering, ei regjering med Frp, eller å regjere åleine.

–Å regjere åleine vil ikkje vere noko dårleg alternativ for Høgre, då dei har mange saker det er fleirtal for i Stortinget, seier Knudtzon og ramsar opp Lofoten, innvandring, formue og arveavgift, samt til dels skulepolitikken deira.

Partia er i gang med å finne felles grunn for ei eventuell regjering. På torsdagens pressekonferanse signaliserte komande statsminister Erna Solberg at kunnskap, forsking og innovasjon vil verte viktige saker, saman med valfridom for familien og den enkelte.

Fredag gjekk partia ut med at dei var einige om ei kommunereform.

Sannsynlegvis firepartiregjering

Frank Aarebrot, professor i samanliknande politikk peikar på at stoda i sonderingane fram mot regjeringsforhandlingane endrar seg frå dag til dag.

Professor ved UiB, Frank Aarebrot, trur på ei firepartiregjering. Foto: LLAProfessor ved UiB, Frank Aarebrot, trur på ei firepartiregjering. Foto: LLA

– Mellompartia står i best forhandlingsposisjon, fordi dei har moglegheita til å gå andre vegen, meiner Aarebrot, som likevel meiner at ei firepartiregjering er det mest sannsynlege.

Knudtzon meiner òg at KrF har mange alternativ.

– Dei kan sitje i ei firepartiregjering, dei har reservert seg slik at dei ikkje må inn i regjering, dei kan regjere med Venstre og Høgre, og dei kan òg sitje i ei regjering der Frp er med, sjølv om dei er reserverte mot dette, seier Knudtzon, som meiner at Venstre har dei same moglegheitene, sjølv om dei verkar litt meir regjeringsklare.

LES OGSÅ: Aarebrot trur Sp kan byte beite

Endra innvandringsretorikk

Dei to minste partia som kan verte med i regjeringa, Venstre og KrF, har avtalt å halde følgje. I saker om miljø og innvandring er desse partia ueinige med Frp. KrF-leiar Knut Arild Hareide har mellom anna opplevd press frå eige parti om å ikkje regjere med Frp, medan andre meiner KrF må i regjering.

– Den seinare tida har innvandringspolitikken, eller retorikken endra seg. Trass i nokre ideologiske forskjellar kan dei inngå kompromiss i praktiske saker, det kjem ann på viljen og motet. Handlingsregelen er eit ankepunkt, men det er vanskeleg å peike på enkeltsaker som kan felle forhandlingane, meiner Aarebrot.

Partia har tidlegare uttalt at nynorsken ikkje er ei sak som åleine kan velte ei regjeringsforhandlingane.

Fleire Høgre-politikarar har uttrykt uro over om Høgre trekk seg på oljeboring i Lofoten, ei sak Høgre gjekk til val på, men som mellompartia er mot.

Aarebrot meiner at mykje avhenger av mellompartia, som står sterkare saman.

– Det spørs om Venstre tykkjer det vert uspiseleg å sitje i regjering med Frp etter dei siste sprella frå Tybring-Gjedde. Vert ikkje mellompartia med, er det ikkje sikkert Høgre vil ta belastinga med å regjere åleine med Frp, og me kan få ei rein Høgre-regjering, seier Aarebrot.

Les også: Frp garanterer færre innvandrarar

Vanskeleg for Frp

I tillegg til å vurdere eigne alternativ er det viktig å analysere dei andre partane sine alternativ. Ifølgje Sigurd Knudtzon er det her mange gjer feil.

– Mange gløymer dei andre, fordi dei er så oppteken med kva dei sjølv vil. Ser ein ikkje på dei andre partane sine alternativ, stryk ein i forhandlingar, seier Knudtzon, som baserer seg på Harvard-metoden for forhandlingar.

Ifølgje forhandlingseksperten er det Framstegspartiet som står i dårlegast posisjon før forhandlingane tek til.

Advokat Sigurd Knudtzon har skrive boka «Å forhandle». Foto: Simonsen Vogt Wiig. Advokat Sigurd Knudtzon har skrive boka «Å forhandle». Foto: Simonsen Vogt Wiig.

– Om Frp ikkje kjem i regjering er det eit prestisjetap. Siv Jensen er den som tapar mest status om ikkje regjeringsforhandlingane går i land, fordi ho har hausa dette valdsamt opp. Dei har difor ikkje så mange alternativ. Høgre er då i ein god forhandlingsposisjon ovanfor Frp, sidan dei kan presse Frp ein del, meiner Knudtzon, og legg til:

– Men som Carl I. Hagen har sagt kan dei ikkje pressa Frp så langt at det vert eit SV-syndrom, at dei vert så marginaliserte at dei like gjerne kunne stått utanfor regjeringa, seier Knudtzon, som meiner at Venstre kan pressast noko meir enn KrF.

Quiz: Kva veit du om Framstegspartiet?

– Småpartia har fleire regjeringsskeptikarar. Dette inneber at Høgre kan stille krav til dei partia, som igjen kan trekkje seg om dei ikkje får viljen sin. Sjølv om han meiner Høgre godt kan styre åleine, peikar han på at alliansar er nyttige når det kjem til budsjettforhandlingar.

– Høgre sin økonomiske politikk er eigentleg ganske lik Ap, sett vekk frå nokre symbolsaker. Men Høgre kunne ikkje ha samarbeidd med Ap. Der går grensa og det er eit skilje me er einige om i norsk politikk, seier Knudtzon.

Aarebrot peikar på at Høgre har gode erfaringar med å regjere åleine frå Willoch sin periode i 1981-85.

– Det er kanskje den regjeringa som har endra mest på kortast tid. Med ei rein Høgre-regjering slepp dei å få gjennomslag i regjeringa før Stortinget. Men Erna føretrekk nok ei fleirtalsregjering, seier Aarebrot.

Quiz: Kva veit du om Høgre?

Kommunikasjonssvikt

I praksis er det den menneskelege dimensjonen som oftast er orsaka til at forhandlingar skjærer seg. Det er ikkje at partane ikkje kan bli einige, men at kommunikasjonen sviktar.

– Då er det gjerne fordi folk misforstår einannan i kommunikasjonsprosessen. Eg trur ikkje den menneskelege dimensjonen vil vere avgjerande i desse forhandlingane. Nokre av dei har vore i regjering saman før. Slik eg forstår det er Siv Jensen og Trine Skei Grande gode vener personleg, og alle har vore med i politikken lenge. Det mest spanande er kor langt dei er viljuge til å gå i kompromissa, seier Knudtzon.

Professor Aarebrot trur at regjeringsskiftet kan føre til mindre forandringar enn nokon fryktar og andre ventar seg.

– Det vert nok mindre forandring enn det mange borgarlege ventar seg. Eg bruker å seie at jo fleire parti, jo mindre forandring, meiner Aarebrot.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:49 Ungdommer erkjenner å ha hacket Dagbladet07:47 Leter etter datteren til «dommedagsmoren» i nasjonalpark07:21 – Coronaviruset vil ramme de fattigste hardest, også i Norge06:45 Lorentzen må ha fire løp uten feil06:45 Første danske smittet av nytt koronavirus06:38 Skjebnedag for Matteo Salvini i Senatet i Roma06:30 Medvind for Bernie, motvind for Biden06:15 Oljefondet har investert i bank som knyttes til al-Qaida06:08 Virusfrykt er blitt god forretning for svindlere06:03 Staten og fire fylker strides fortsatt om fiskerihavner06:01 Dette skjer i dag05:58 Politidirektoratet advarer mot høyere fartsgrenser05:45 Ranheim-dødsfall: Siktede framstilles for varetektsfengsling05:42 Dette skjedde i natt05:42 Fortsatt virusfrykt sender asiabørser nedover05:24 Alle passasjerer på Tromsø-kvinnes fly blir varslet05:00 Rapport: Norge mangler oversikt over torturofre04:48 Prins Harry: Bare kall meg Harry04:00 Kjente medisiner kan fungere mot koronaviruset03:50 Lori Loughlin hevder hun har bevis for sin uskyld03:32 Bakteriofoben Trump anbefaler hyppig håndvask03:01 Sverige skal gå opp norskegrensen på nytt02:46 Kina med 29 nye virusdødsfall – laveste siden januar02:40 334 nye virussmittede, ingen nye dødsfall i Sør-Korea02:16 USA og Sør-Korea utsetter felles militærøvelse01:59 Døds- og smittetall i Iran øker kraftig01:51 USA vurderer reiserestriksjoner for Italia og Sør-Korea01:25 Minst fem drept i masseskyting i Milwaukee01:03 Regjeringen jobber for vindkraftavklaring før sommeren01:02 Trump: Risiko for spredning av koronaviruset i USA er veldig lav00:40 Ruud slet med fingertrøbbel, men gikk videre i Chile00:39 Saudi-Arabia stenger grensene for pilegrimer og turister00:28 Solberg krever EØS-svar fra de rødgrønne23:50 Weinstein fortsatt på sykehus etter kjennelsen23:49 Mann knivstukket i Søndre Land23:01 City med drømmeutgangspunkt i Madrid22:57 Skyting i Milwaukee – sju meldes drept22:56 Lyon overrasket Juventus med seier21:45 Raymond om statens planer for regjeringskvartalet: – Oslo blir behandlet som en pølsebod20:31 Politiet trekker voldtektstiltale mot tidligere Molde-spiller20:26 Greta Thunberg blant 317 kandidater til Nobels fredspris20:17 Coronaviruset bekreftet i Norge - Tromsø-kvinne har testet positivt20:05 Pilot fra Norwegian stoppet i promillekontroll19:56 Denne U-svingen endte med et halvt års fengsel19:48 Sverige har registrert nytt virustilfelle19:40 Fant hemmelig dør i det britiske parlamentet19:16 Dårligste partimåling på ti år for Høyre19:14 Senterpartiet ber Erna vurdere Sivertsen på nytt18:40 TV-forhandlinger i stampe – én million seere risikerer svarte skjermer17:40 Helsedirektøren åpner for å sperre byer og bydeler17:02 MDG vil utvide CO2-utslippsgigant: – En fallitterklæring16:14 Nå må elbiler betale for parkeringen på kommunale plasser i Oslo15:38 Forsvarssjefen: Viktig å holde flagget høyt på Jan Mayen14:55 Solskjær: – Fernandes har gitt oss X-faktor14:47 Maria Sjarapova legger opp14:33 Mye finvær i vente for vinterferierende14:31 Svensk mann døde i skianlegget i Trysil14:16 – Frykt er ingen godkjent grunn for å avbestille13:51 Nordmann i Italia er smittet av coronaviruset13:39 Fiskeriministeren har meldt seg ut av Frimurerlosjen13:36 Stor snøskredfare i Tromsø og Lyngen13:26 Håvard Bøkko legger opp etter VM13:15 Manchester City har anket mesterligastraffen13:14 Guinness-produsent venter koronatap13:04 Besetningsmedlem fikk feber – 6000 corona-fast12:48 – Jeg ble ranet av sjefene på Helsehuset Kongsberg12:15 Hareide ble årets trener igjen: – Betyr ekstra mye12:03 Fotballforbundet åpner for alkoholservering11:30 Innbyggere i Hongkong kan få utdelt penger11:18 Arsenal-profil ute i lang tid11:17 Ikke begravelse på statens bekostning for Jahn Teigen10:42 Regjeringen gir ordre om riving av Y-blokka10:37 Cappelen Damm selger Tanum-butikker09:42 Guardiola tror ingen kan kopiere Zidane09:26 20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi09:25 Kvinne siktet for mordbrann i Nord-Troms09:03 NRKs hovedkvarter på Marienlyst er solgt09:02 Alle Norwegians fly klare på Kanariøyene08:50 Arbeidsledigheten var på 3,9 prosent i desember08:27 SAS regner med virustap på 200 millioner07:46 OBOS og Nokas beklager voldsbruk ved Sotakiosken07:35 Passasjerer som har fått dra fra virusrammet skip, har symptomer07:34 Minnesota på sluttspilljakt etter seier over Columbus Blue Jackets07:32 Video ryster USA: Seksåring lagt i jern av politiet07:19 Historisk mild vinter i åtte fylker07:16 20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi07:07 Pasienter rystet over politi og fylkesmann: – Som å møte en vegg06:38 Serbia-planen klar for Lagerbäck06:31 Første bekreftede forekomst av covid-19 i Brasil06:19 Norske finansmenn etterforskes for bedrageri i Frankrike06:00 Siste sjanse for Netanyahu05:50 Dette skjer i dag05:45 Hygiene-overtramp avslørt på sykehjem05:44 Kina har satt 94 flypassasjerer i karantene05:42 Flåmsbana åpnet for trafikk etter skred05:33 Dette skjedde i natt05:03 Bernie Sanders hardt angrepet under demokratenes debatt05:00 NRK får PFU-kritikk for Lotto-sendinger04:24 Mann pågrepet for væpnet hotellran i Stavanger04:07 Demokratene uenige om marihuana bør legaliseres i USA
Siste nytt
07:49NorgeUngdommer erkjenner å ha hacket Dagbladet07:47VerdenLeter etter datteren til «dommedagsmoren» i nasjonalpark07:21Helse og livsstil– Coronaviruset vil ramme de fattigste hardest, også i Norge06:45SportLorentzen må ha fire løp uten feil06:45VerdenFørste danske smittet av nytt koronavirus06:38VerdenSkjebnedag for Matteo Salvini i Senatet i Roma06:30VerdenMedvind for Bernie, motvind for Biden06:15VerdenOljefondet har investert i bank som knyttes til al-Qaida06:08VerdenVirusfrykt er blitt god forretning for svindlere06:03NorgeStaten og fire fylker strides fortsatt om fiskerihavner06:01NorgeDette skjer i dag05:58MotorPolitidirektoratet advarer mot høyere fartsgrenser05:45NorgeRanheim-dødsfall: Siktede framstilles for varetektsfengsling05:42NorgeDette skjedde i natt05:42VerdenFortsatt virusfrykt sender asiabørser nedover05:24NorgeAlle passasjerer på Tromsø-kvinnes fly blir varslet05:00NorgeRapport: Norge mangler oversikt over torturofre04:48VerdenPrins Harry: Bare kall meg Harry04:00NorgeKjente medisiner kan fungere mot koronaviruset03:50VerdenLori Loughlin hevder hun har bevis for sin uskyld03:32VerdenBakteriofoben Trump anbefaler hyppig håndvask03:01NorgeSverige skal gå opp norskegrensen på nytt02:46VerdenKina med 29 nye virusdødsfall – laveste siden januar02:40Verden334 nye virussmittede, ingen nye dødsfall i Sør-Korea02:16VerdenUSA og Sør-Korea utsetter felles militærøvelse01:59VerdenDøds- og smittetall i Iran øker kraftig01:51VerdenUSA vurderer reiserestriksjoner for Italia og Sør-Korea01:25VerdenMinst fem drept i masseskyting i Milwaukee01:03NorgeRegjeringen jobber for vindkraftavklaring før sommeren01:02VerdenTrump: Risiko for spredning av koronaviruset i USA er veldig lav00:40SportRuud slet med fingertrøbbel, men gikk videre i Chile00:39VerdenSaudi-Arabia stenger grensene for pilegrimer og turister00:28NorgeSolberg krever EØS-svar fra de rødgrønne23:50VerdenWeinstein fortsatt på sykehus etter kjennelsen23:49NorgeMann knivstukket i Søndre Land23:01SportCity med drømmeutgangspunkt i Madrid22:57VerdenSkyting i Milwaukee – sju meldes drept22:56SportLyon overrasket Juventus med seier21:45NorgeRaymond om statens planer for regjeringskvartalet: – Oslo blir behandlet som en pølsebod20:31SportPolitiet trekker voldtektstiltale mot tidligere Molde-spiller20:26NorgeGreta Thunberg blant 317 kandidater til Nobels fredspris20:17Helse og livsstilCoronaviruset bekreftet i Norge - Tromsø-kvinne har testet positivt20:05NorgePilot fra Norwegian stoppet i promillekontroll19:56VerdenDenne U-svingen endte med et halvt års fengsel19:48VerdenSverige har registrert nytt virustilfelle19:40VerdenFant hemmelig dør i det britiske parlamentet19:16PolitikkDårligste partimåling på ti år for Høyre19:14PolitikkSenterpartiet ber Erna vurdere Sivertsen på nytt18:40PengerTV-forhandlinger i stampe – én million seere risikerer svarte skjermer17:40Helse og livsstilHelsedirektøren åpner for å sperre byer og bydeler17:02PolitikkMDG vil utvide CO2-utslippsgigant: – En fallitterklæring16:14NorgeNå må elbiler betale for parkeringen på kommunale plasser i Oslo15:38NorgeForsvarssjefen: Viktig å holde flagget høyt på Jan Mayen14:55SportSolskjær: – Fernandes har gitt oss X-faktor14:47SportMaria Sjarapova legger opp14:33NorgeMye finvær i vente for vinterferierende14:31NorgeSvensk mann døde i skianlegget i Trysil14:16Penger– Frykt er ingen godkjent grunn for å avbestille13:51VerdenNordmann i Italia er smittet av coronaviruset13:39PolitikkFiskeriministeren har meldt seg ut av Frimurerlosjen13:36NorgeStor snøskredfare i Tromsø og Lyngen13:26SportHåvard Bøkko legger opp etter VM13:15SportManchester City har anket mesterligastraffen13:14PengerGuinness-produsent venter koronatap13:04VerdenBesetningsmedlem fikk feber – 6000 corona-fast12:48Norge– Jeg ble ranet av sjefene på Helsehuset Kongsberg12:15SportHareide ble årets trener igjen: – Betyr ekstra mye12:03SportFotballforbundet åpner for alkoholservering11:30PengerInnbyggere i Hongkong kan få utdelt penger11:18SportArsenal-profil ute i lang tid11:17KulturIkke begravelse på statens bekostning for Jahn Teigen10:42KulturRegjeringen gir ordre om riving av Y-blokka10:37KulturCappelen Damm selger Tanum-butikker09:42SportGuardiola tror ingen kan kopiere Zidane09:26Verden20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi09:25NorgeKvinne siktet for mordbrann i Nord-Troms09:03KulturNRKs hovedkvarter på Marienlyst er solgt09:02ReiseAlle Norwegians fly klare på Kanariøyene08:50PengerArbeidsledigheten var på 3,9 prosent i desember08:27PengerSAS regner med virustap på 200 millioner07:46NorgeOBOS og Nokas beklager voldsbruk ved Sotakiosken07:35VerdenPassasjerer som har fått dra fra virusrammet skip, har symptomer07:34SportMinnesota på sluttspilljakt etter seier over Columbus Blue Jackets07:32VerdenVideo ryster USA: Seksåring lagt i jern av politiet07:19NorgeHistorisk mild vinter i åtte fylker07:16Verden20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi07:07Helse og livsstilPasienter rystet over politi og fylkesmann: – Som å møte en vegg06:38SportSerbia-planen klar for Lagerbäck06:31VerdenFørste bekreftede forekomst av covid-19 i Brasil06:19PengerNorske finansmenn etterforskes for bedrageri i Frankrike06:00PolitikkSiste sjanse for Netanyahu05:50NorgeDette skjer i dag05:45Helse og livsstilHygiene-overtramp avslørt på sykehjem05:44VerdenKina har satt 94 flypassasjerer i karantene05:42NorgeFlåmsbana åpnet for trafikk etter skred05:33NorgeDette skjedde i natt05:03PolitikkBernie Sanders hardt angrepet under demokratenes debatt05:00KulturNRK får PFU-kritikk for Lotto-sendinger04:24NorgeMann pågrepet for væpnet hotellran i Stavanger04:07VerdenDemokratene uenige om marihuana bør legaliseres i USA
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus