Ny regjering leter etter verdiplattform

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fire partilederne fra Høyre, Fremskrittspartiet, KrF og Venstre har brukt torsdagen til å diskutere en felles verdiplattform. Fortsatt er mye uavklart.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Påtroppende statsministerkandidat, Erna Solberg, sier de fire partilederne torsdag har brukt tiden på å finne et felles verdigrunnlag.

– Vi ønsker oss et kunnskapssamfunn, der vi vil prioritere forskning og kunnskap. Vi vil også føre en tillitspolitikk med valgfrihet for enkeltmennesket og familiene, sier Solberg under en pressekonferansen torsdag ettermiddag.

Hun sier at det fortsatt mange uavklarte problemstillinger som må løses før de fire partiene kan bli enige om å danne en felles regjering.

Høyre-lederen forstatt står fast på at hun ikke vil røpe noen enkeltsaker fra de pågående samtalene.

Les også: Høyre ba om hjelp fra finansministeren

– Vi har fremdeles fast følge

Solberg forteller til Dagbladet at partiene ønsker en langsiktig politikk.

– Vi er enige om at vi ikke skal ha et fireårsperspektiv, vi skal lage politikk for en hel generasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter valget har enkelte spekulert i muligheten for at Venstre kan velge å sitte i regjering sammen med Høyre og Frp selv om KrF skulle velge å forlate regjeringsforhandlingene.

Venstre-leder Trine Skei Grande avviser en mulig splittelse mellom de to partiene.

– Vi har fremdeles fast følge. Som i alle forhold er det alltid er noen som vil ødelegge, men vi har et godt samarbeid, sier Skei Grande på direkte spørsmål under pressekonferansen torsdag ettermiddag.

Forhandlingene vil ifølge Solberg fortsette i helgen.

– Sonderingene mellom oss fire fortsetter i helgen, men så lenge Kristelig Folkeparti er med vil vi holde hviledagen hellig, sier den påtroppende statsministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Vurderer Bondeviks metode

Venter med vanskelige saker

NTB har tidligere meldt om at de vanskeligste sakene knapt er berørt i løpet av de tre første forhandlingsdagene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så langt har alle sonderingene i Nydalen foregått i plenum, men det kan bli aktuelt å flytte trøblete temaer ut av selve sonderingene og la mindre grupper jobbe seg gjennom spørsmålene.

En slik metode ble benyttet med hell under sonderingene som førte frem til Kjell Magne Bondeviks andre regjering i 2001. Den gang var det uenigheten om miljø- og energipolitikken som ble overlatt til en undergruppe, skriver Bondevik i boka «Et liv i spenning» fra 2006.

– Vi har ikke gjort det ennå. Men vi har sagt at vi kan komme til å gjøre det, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB om muligheten for å ta i bruk Bondeviks metode.