Meny

FN: – Omfattende og grove overgrep i Nord-Korea

Nord-Koreas leder Kim Jong-un (bildet) blir regelmessig bejublet i hjemlandet, men hans regime levnes svært liten ære i en fersk FN-rapport. Granskerne bak rapporten mener makthaverne i Pyongyang står bak omfattende og grove budd på menneskerettighetene. I enkelte tilfelle kan det være snakk om forbrytelser mot menneskeheten, heter det i rapporten som ble lagt fram tirsdag. Foto: KCNA/Reuters/NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regimet i Nord-Korea begår omfattende og grove brudd på menneskerettighetene, mener FN-granskere. I enkelte tilfelle kan det være snakk om forbrytelser mot menneskeheten, mener de.

De la tirsdag fram en rapport som bygger på vitneprov fra nordkoreanere i eksil, blant dem tidligere voktere fra leirer for politiske fanger. En nordkoreansk diplomat avviser anklagene, og sier EU og Japan i samrøre med USA har politisert granskningen av forholdene.

Men rapportørene er nådeløse i sin dom.

– De konkrete sakene vi ha fått kjennskap til, er representative for et omfattende mønster som kan utgjøre systematiske og grove brudd på menneskerettighetene, blir det framholdt.

– Overlevende fra leirene er blitt utsatt for utsulting og ubeskrivelige overgrep, sier Michael Kirby som ledet granskningen. Granskerne påpeker at de ikke har fått besøke Nord-Korea, og utfordrer landets ledere til å legge fram materiale som kan motbevise påstandene i rapporten.

FN-granskerne mener det er svært viktig at nordkoreanske institusjoner og tjenestemenn blir stilt til ansvar for forholdene som beskrives i rapporten. Enkelte av disse forholdene kan være så grove at de må betegnes som forbrytelser mot menneskeheten, ble det sagt tirsdag.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus