Ferske på Stortinget

Ferske på Stortinget
Ferske på Stortinget

ABC Nyheter har snakket med noen av landets nye stortingsrepresentanter etter mandagens valg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi stilte hver av representantene tre spørsmål:

1) Hva er dine fanesaker?
2) Hvorfor ville du på Stortinget?
3) Hva gjorde at du ble politisk engasjert?

***

FREDRIC HOLEN BJØRDAL

Fredric Holen Bjørdal (AP).Fredric Holen Bjørdal (AP).

Arbeiderpartiet i Møre og Romsdal
Født: 09.03.1990
Stilling: Miljøterapeut
Bosted: Ørsta
Politisk karriere: Gruppeleder i kommunestyret siden 2011. Styremedlem i Møre og Romsdal Ap siden 2009.

1) Det er å kjempe for de mest sårbare i samfunnet og ta vare på de som faller utenfor og gi dem en sjanse til å komme inn igjen. Ofte dreier dette seg om barn og unge. Jeg er også veldig opptatt av et løft for yrkesfag og et trygt og inkluderende arbeidsliv.

2) Jeg har alltid engasjert meg, jeg har aldri vært den som står på sidelinjen og ser på. Når man først ser hvor mye man får igjen for å drive med politikk vil man mer. Det satt langt inne å si opp plassen på psykologstudiet, men da jeg først sa ja har jeg ikke angret et sekund. Dette er en sjanse man får en gang i livet.

3) Jeg har alltid hatt en ekstrem rettferdighetssans. I tillegg tror jeg samtalene rundt middagsbordet da jeg var liten, med en far som er industriarbeider og en mor som jobbet deltid i helsevesenet, ga meg perspektiver og satte i gang noen tankerekker.

***

ISELIN NYBØ

Iselin Nybø (V). Foto: Venstre.Iselin Nybø (V). Foto: Venstre.

Venstre i Rogaland
Utjevningsmandat
Født: 14.07.1981
Stilling: Advokat
Bosted: Stavanger

Politisk karriere: Bystyremedlem, formannskapsmedlem og nestleder i kommunalstyret for oppvekst i Stavanger siden 2007. Sentralstyremedlem i Venstre.

1) Jeg brenner for mye, men deler Venstres kjernesaker om miljø og skole.

2) Det er kanskje det øverste tillitsverv man kan få som politiker. Når man får sjansen og velgerne gir en tillitt er det noe man skal forvalte på en mest mulig samvittighetsfull måte.

3) Jeg ble spurt om å stå på lista til kommunevalget i 1999, tenkte meg om og fant at Venstre var partiet mitt.

***

ANDERS TYVAND

Anders Tyvand (KrF).Anders Tyvand (KrF).

Kristelig Folkeparti i Vestfold
Utjevningsmandat
Født: 19.05.1980
Stilling: Informasjonskonsulent
Bosted: Tønsberg
Politisk karriere: Representant i Tønsberg bystyre. Tidligere politisk rådgiver for KrF på Stortinget.

1) Bekjempelse av fattigdom både ute og hjemme. Barnevernet, å gi alle barn som trenger hjelp den hjelpen de har behov for. Og bedre rammevilkår for ideell sektor.

2) Det er fordi jeg har lyst til å være med å dra samfunnet i den retningen jeg mener er bra. Det er et ønske om å kunne påvirke og kjempe for noen verdier jeg mener er viktige for samfunnet vårt.

3) Det var nok i utgangspunktet en litt naiv tro på at det er mulig å forandre verden. Den troen har jeg et ønske om å beholde. KrF er et parti som har som ambisjon å være en stemme for de stemmeløse i samfunnet.

***

TINA BRU

Tina Bru (H). Foto: Anita Hamremoen.Tina Bru (H). Foto: Anita Hamremoen.

Høyre i Rogaland
Født: 18.04.1986
Stilling: Politiker
Bosted: Sandnes
Politisk karriere: Vararepresentant til Stortinget siden 2009. Bystyremedlem i Stavanger og fylkestingsrepresentant siden 2011. Leder i Rogaland Unge Høyre 2007–2008.

1) Først og fremst skolepolitikk, det å gjøre skolen bedre enn den er i dag. Det gjelder særlig å skape en skole som ser hver enkelt elev, og å heve statusen til yrkesfagene med mer praksis og mindre teori.

2) Jeg har tro på at det er mulig å gjøre en forskjell. Jeg har lyst til å gjennomføre Høyres politikk og være en stemme særlig for de unge i hjemfylket mitt Rogaland.

3) Det var litt tilfeldig, da jeg skulle bruke stemmeretten min for første gang i 2005 satte jeg meg ned og leste partiprogrammene til alle partiene og landet på Høyre. Så har det ballet på seg.

***

SIVERT HAUGEN BJØRNSTAD

Sivert Haugen Bjørnstad (FrP).Sivert Haugen Bjørnstad (FrP).

Fremskrittspartiet i Sør-Trøndelag
Født: 03.10.1990
Stilling: Student
Bosted: Trondheim
Politisk karriere: Nestformann i FpU og nestleder i Sør-Trøndelag FrP siden 2012. Medlem i Trondheim bystyre og fylkestingsrepresentant siden 2011.

1) Det er å få lagt ned sametinget og klargjort en gang for alle at Norge er et land med ett Storting som alle skal føle tilhørighet til.

2) Det virker som en helt utrolig god arbeidsplass. Der får man jobbet fulltid med hobbyen sin, og det virker utrolig spennende.

3) Jeg har vært samfunnsengasjert, og satte meg ned og leste alle partiprogrammene i niendeklasse. Det var først og fremst skolepolitikken som gjorde at jeg var engasjert, og i Frp fant jeg partiet som sto nærmest mitt syn på skolepolitikken.

***

RASMUS HANSSON

Miljøpartiet De Grønne i Oslo

Født: 04.09.1954
Stilling: Leder
Bosted: Oslo

Politisk karriere: Daglig leder i CIENS Toppsenter. Generalsekretær i WWF Norge 2000-2012.

Rasmus Hansson (MDG). Foto: MDG.Rasmus Hansson (MDG). Foto: MDG.

1) Den aller største fanen er å drive frem det nasjonale programmet for å gjøre Norge til et bærekraftig land og en velferdsstat som ikke baserer seg på å undergrave andre folks livsgrunnlag. Jeg ønsker å innføre en norsk klimalov og gi Statens pensjonsfond utland en juridisk formålsparagraf som pålegger det å skape sin inntjening gjennom investering i bærekraftig utvikling globalt.

2) For å gjennomføre De Grønnes politikk og få en plattform for å bygge opp partiet til større gjennomslag ved neste valg.

3) Jeg ble født og vokste opp i et Norge der det foregikk politikk, i en familie der det foregikk politikk. Jeg var tidlig interessert i miljøspørsmål.


***

TORGEIR KNAG FYLKESNES

Torgeir Knag Fylkesnes (SV). Torgeir Knag Fylkesnes (SV).

Sosialistisk Venstreparti i Troms
Utjevningsmandat
Født: 13.05.1975
Stilling: Leder
Bosted: Tromsø

Politisk karriere: Leder i Troms SV siden 2012. Vararepresentant til Stortinget 2001-2005. Jobber som kommunikasjonssjef.

1) Min viktigste sak er at Nord-Norges fremtid skal styres av nordlendinger og ikke Statoil, Røkke og Fredriksen. Jeg er også veldig engasjert i asylbarnsaken, og mener asylbarn må behandles som vanlige barn.

2) I mange år har det brygget opp et nordnorsk prosjekt i meg og mine miljøer, som vi har veldig lyst til å realisere. Førstekandidatene i Nordland, Troms og Finnmark inngikk før sommeren en kontrakt med velgerne som er et alternativ til Nord-Norge som oljeprovins.

3) Jeg satt i en studentkantine på midten av 90-tallet, med en masse sterke meninger. Jeg satt med ei som var politisk engasjert, som sa at hvis jeg mente alvor burde jeg komme på det neste møtet deres. Jeg ble svar skyldig og dro på møtet. Man skal ikke bare være en pratmaker, man må også handle.

(Senterpartiet har ingen kandidater som ikke har vært på Stortinget tidligere)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus