Ernas vei til makten

Høyre-leder Erna Solberg skal straks lette med helikopteret utlånt av Stein Erik Hagen for å drive effektiv valgkamp i Buskerud og Telemark. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Hun har fløyet helikopter, besøkt sykehjem og skoler og inntatt talerstoler på torg og gater rundt om i hele landet. Belønningen ble valgseier. Erna Solberg er landets neste statsminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At hun skulle lede landet en dag framsto som fjernt for henne da hun i 1989 – som 27 år gammel student – fant sin plass i Stortinget for første gang.

– Jeg var som alle unge politikere opptatt av de store spørsmålene, men havnet i finanskomiteen og måtte jobbe med bilavgifter. Det var en liten nedtur, fortalte hun NTB tidligere i sommer.

Etter å ha gjort braksuksess som knallhard kommunalminister med ansvar for asylfeltet i Kjell Magne Bondeviks andre regjering, ble «Jern-Erna» valgt til partileder i 2004. Det ble ingen umiddelbar suksess. Etter valgnederlaget i 2005 ble hun oppfordret til å tre tilbake av sentrale folk i partiet. Solberg avslo og i 2011 oppnådde Høyre det beste lokalvalgresultatet siden 1979.

Ytterligere to år er gått og et nytt, sterkt valgresultat er notert. Framgangen for Høyre ved stortingsvalget i 2013 er den nest største for noe parti i norsk etterkrigshistorie. Senere i høst kan 52 år gamle Erna Solberg ta med seg ektemannen Sindre Finnes og de to barna til statsministerboligen. Hun blir andre kvinnelige norske statsminister i historien og den første fra Bergen siden Johan Ludwig Mowinckel.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus