Senatet holder Syria-avstemning på onsdag

Syriskættede amerikanere demonstrerer utenfor kongressbygningen i Washington. Den amerikanske Kongressen trådte sammen for første gang etter sommerferien mandag og Syria-saken sto høyt på dagsordenen. Foto: Jonathan Ernst (Reuters)
Syriskættede amerikanere demonstrerer utenfor kongressbygningen i Washington. Den amerikanske Kongressen trådte sammen for første gang etter sommerferien mandag og Syria-saken sto høyt på dagsordenen. Foto: Jonathan Ernst (Reuters)

Det amerikanske Senatet holder sin første plenumsavstemning om et mulig angrep på Syria onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser demokratenes gruppeleder Harry Reid. Senatet vil i første omgang stemme over om det skal starte behandlingen av en resolusjon om en «begrenset militæraksjon».

Den amerikanske Kongressen, der Senatet er det ene av to kamre, trådte sammen for første gang etter sommerferien mandag. Blant sakene høyest på dagsordenen var forslaget om å straffe Assad-regimets angivelige bruk av kjemiske våpen i Syria med en begrenset militæraksjon.

Motstand

Demokratene har flertall i Senatet, men hvis forslaget møter motstand, noe som er sannsynlig, vil det være nødvendig med støtte fra 60 av kammerets 100 medlemmer. Det er uklart om president Barack Obama har så stor støtte i Senatet i Syria-saken.

To senatorer gjorde det mandag klart at de vil motsette seg forslaget om å godkjenne maktbruk. Både republikaneren Lamar Alexander og den norskættede demokraten Heidi Heitkamp luftet sin skepsis.

Alternativer

Heitkamp varslet at hun og den demokratiske senatoren Joe Manchin arbeider med et alternativt forslag som vil gi Syrias president Bashar al-Assad en frist på 45 dager til å underskrive traktaten som forbyr kjemiske våpen og gi fra seg gassbeholderne.

Resolusjonen som nå vurderes i Senatet, forbyr å sette inn amerikanske bakkestyrker i kamp i Syria. Krigstrøtte politikere fra begge leire frykter imidlertid at selv en begrenset militæraksjon i Syria vil trekke USA lenger inn i konflikten i Midtøsten.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus