Dramatisk SV-kamp mot sperregrensen

Høyre-leder Erna Solberg ankom Høyres valgvake på SAS hotellet mandag kveld. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Høyre-leder Erna Solberg ankom Høyres valgvake på SAS hotellet mandag kveld. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

SV kjemper for livet for å komme over sperregrensen. Prognosen viser at SV nesten blir utradert på Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Følg utviklingen gjennom valgnatten:

SSBs prognoser viser at SV kjemper for livet for å forsere sperregrensen på 4 prosent. Tidligere SV-leder Kristin Halvorsen sier at opptellingen er mer spennende enn hun setter pris på.

– Dette er overhodet ikke avgjort. Dette kommer til å være en thriller i hele kveld og natt, og det kommer ikke til å være avgjort før siste stemme er telt, sier en tydelig sliten Halvorsen til NTB.

For mens opptellingen skrider fram bikker partiet i det ene øyeblikket over den magiske sperregrensen, mens partiet i det neste øyeblikket er under.

Det hersket tidligere valgkvelden stor forvirring rundt valget i Oslo, der trøbbel med opptellingen førte til kraftige forsinkelser. Da klokka rundet 22 syntes imidlertid opptellingen igjen å være på sporet. Det kan mot midnatt gi store svingninger i mandatfordelingen til de minste partene – MDG, SV og Rødt – som alle har hovedstaden som sin bastion.

Les også: Følg telleresultatene her

Historisk dårlig

Hvis ikke sperregrensen nås, kan SV ende opp med bare to stortingsrepresentanter, mot dagens 11. Trolig blir det da bare partileder Audun Lysbakken og Heikki Eidsvoll Holmås som representerer partiet.

Med et slikt valgresultat vil SV gjøre et historisk dårlig valg. Ikke siden partiet ble dannet i 1975 har SV eller forløperen Sosialistisk Folkeparti, vært under sperregrensen.

Men den tidligere SV-lederen Kristin Halvorsen mener likevel at det var verdt for SV å sitte i den rødgrønne regjeringen.

– Slitasjen etter åtte tøffe år skal ikke frata oss gleden over hva vi har fått til. SV har fått gjennomført veldig mye politikk som vi har stått for og slåss for. De 64.000 barnehageplassene kan ingen rive ned igjen, Lofoten og Vesterålen er fremdeles spart for oljeinteressene, og vi har hatt en utvikling i Norge som har redusert ulikhetene, og det skal vi være godt fornøyd med. Så får vi legge strategien videre i morgen, sier Halvorsen.

Ny regjering

Mens den rødgrønne regjeringen har gått på et stort valgnederlag, viser prognosene at landet får en ny regjering. Høyre og Frp ligger an til å få 77 mandater til sammen, men må ha støtte av KrF eller Venstre.

Men veien til makten går gjennom sentrum. Høyresiden er avhengig av støtte fra Kristelig Folkeparti eller Venstre – enten i en regjering eller som parlamentarisk støtte i Stortinget – for å sikre flertallet.

Med 85 mandater er flertallet sikret. Til sammen ligger de fire partiene an til å få 96 stortingsmandater.

– Hvis dette blir resultatet, ligger det an til å bli et solid borgerlig flertall og et historisk valg for Høyre. Det ser ut til å gå veien, sier nestleder Jan Tore Sanner i Høyre.

Jubelen sto i tallet på partiets valgvake, og partileder Erna Solberg «var et stort smil», ifølge Sanner. Det synes uansett rimelig sikkert allerede nå at landet får en ny regjering. Dagens opposisjonspartier har alle garantert at et borgerlig flertall skal gi en borgerlig regjering.

– Ikke viktig å slå Ap

Arbeiderpartiet ligger riktignok an til å bli det største partiet på Stortinget, med 54 mandater og 30,7 prosent av stemmene, men det bekymrer ikke kvinnen som trolig blir landets neste statsminister.

– Jeg har aldri sagt at det var veldig viktig å bli større en Arbeiderpartiet. Det vil i så fall bli et fint frynsegode, sa Erna Solberg på vei inn til Høyres valgvake.

Les også: Erna kjemper om å bli størst


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus