Putins mann seiret i Moskva-valg

KRITIKK: Opposisjonsleder Aleksej Navalnyj hevder å være offer for valgfusk i ordførervalget i Moskva. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
KRITIKK: Opposisjonsleder Aleksej Navalnyj hevder å være offer for valgfusk i ordførervalget i Moskva. (Foto: Reuters / NTB scanpix)

Sergej Sobjanin ble gjenvalgt i det viktige ordførervalget i Moskva med 51,3 prosent av stemmene, melder den offisielle valgkommisjonen. Opposisjonen sier resultatet skyldes valgfusk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonslederen Aleksej Navalnyj fikk offisielt 27,24 prosent av stemmene. Navalnyj sier han er offer for valgfusk og krever en andre valgomgang. Han mener at han har fått en oppslutning på minst 35 prosent, og at Putin-lojale Sobjanin har fått under 50 prosent.

– Det vi ser nå er helt klart valgfusk. Vi krever at det blir holdt en andre valgomgang. Dersom så ikke skjer, vil vi be innbyggerne om å protestere i Moskvas gater, sier Navalnyj.

Dersom noen får over 50 prosent av stemmene i første valgomgang, trengs det i henhold til valgloven ingen andre runde mellom de to kandidatene som fikk flest stemmer.

Putins støtte

Sergej Sobjanin ble innsatt som ordfører i 2010 etter en maktkamp mellom hans forgjenger og daværende president Dmitrij Medvedev.

Ordføreren hadde Putin og hele hans maktapparat i ryggen da han stilte til gjenvalg i år, og var soleklar favoritt.

Tidlige, foreløpige tall ga Sobjanin er klar ledelse, og resultater da nesten alle stemmene var talt opp, ga han en knapp seier med over 50 prosent.

– Det er allerede klart at opptellingen ble gjennomført med mange alvorlige lovbrudd, og derfor anser vi det offisielle resultatet som bevisst forfalske, sier opposisjonslederens kampanje i en uttalelse.

Bakgrunn: Putins mann fortsetter trolig som borgermester

Støtte og skepsis

Opposisjonsleder Navalnyj er blant president Putins fremste kritikere og den første opposisjonslederen som har fått stille i det høyt profilerte valget.

I begynnelsen av valgkampen ble han imidlertid selv stilt for retten og dømt til fem års fengsel for svindel. Dagen etter ble han overraskende løslatt i påvente av ankesaken, noe analytikere mente var et tegn på at russiske myndigheter ikke visste hvordan de skulle håndtere ham.

Oppslutningen om Navalnyj anses som en viktig pekepinn på hvor stor støtte protestbevegelsen har i den russiske hovedstaden. Mange moskovitter sa de stemte på 37-åringen fordi han representerer motstanden mange føler mot Putin og hans maktapparat.

Samtidig er det også skepsis til Navalnyj fordi han bruker en hard retorikk mot innvandring.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus