Leger Uten Grenser: – Minst 355 drepte i Syria

En mann som skal ha blitt utsatt for nervegass i Damaskus puster gjennom en oksygenmaske. Leger uten grenser sier de har sterke indikasjoner på at syrere har vært utsatt for en masseeksponering av et nevrotoksisk middel. Foto: Reuters / NTB Scanpix
En mann som skal ha blitt utsatt for nervegass i Damaskus puster gjennom en oksygenmaske. Leger uten grenser sier de har sterke indikasjoner på at syrere har vært utsatt for en masseeksponering av et nevrotoksisk middel. Foto: Reuters / NTB Scanpix

Leger Uten Grenser har behandlet 3.600 syrere for symptomer på nervegassforgiftning og har registrert 355 døde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sykehus i Damaskus har behandlet 3.600 syrere for symptomer på nervegassforgiftning og registrert 355 døde. Leger Uten Grenser tror ofrene ble angrepet med nervegass.

Ofrene ble behandlet for såkalte nevrotoksiske symptomer, opplyste Leger Uten Grenser i en pressemelding lørdag. Nevrotoksiske stoffer gjør skade på nervesystem og hjerne.

De syriske ofrene ble tatt imot på tre forskjellige sykehus som Leger Uten Grenser samarbeider med i Damaskus-området onsdag morgen, og alle kom inn på mindre enn tre timer. Det angivelige gassangrepet i dette området skjedde natt til onsdag.

– Personell ved sykehusene har gitt våre leger detaljert informasjon om svært mange pasienter med symptomer som kramper, forhøyet spyttproduksjon, ekstremt sammentrukne pupiller, synsforstyrrelser og pustevansker, sier lege Morten Rostrup i Leger Uten Grenser i Norge.

Vil ha etterforskning

Bart Janssens, som er direktør for hjelpeorganisasjonens feltoperasjoner, mener det er sterke indikasjoner på at ofrene har vært utsatt for en masseeksponering av en nervegift.

– Dette vil være et brudd på folkeretten, som absolutt forbyr bruk av kjemiske og biologiske våpen, sier han.

Janssens legger likevel til at Leger Uten Grenser ikke vitenskapelig kan «bekrefte årsaken til disse symptomene, eller slå fast hvem som er ansvarlige for angrepet».

– Men både symptomene, den massive og plutselige pasienttilstrømmingen, og det at helsearbeidere og førstehjelpsarbeidere også ble smittet, er svært sterke indikasjoner på at dette dreier seg om angrep med nervegass.

Behandling av nerveskadde pasienter blir nå innlemmet i alle organisasjonens programmer i Syria.

Les også: Syria skal ha funnet gassgranater hos opprørere

Anklager hverandre

Syriske opposisjonelle hevdet denne uka at mange hundre mennesker ble drept i et kjemisk angrep fra Assad-regimet, som imidlertid på det sterkeste avviser å ha tatt i bruk kjemiske våpen.

Samtidig hevdet syrisk fjernsyn lørdag at syriske regjeringssoldater har funnet kjemiske våpen hos opprørere nær Damaskus. Men opposisjonen avviser at den har tatt i bruk kjemiske våpen, melder nyhetsbyrået AFP.

– Nasjonalkoalisjonen avviser fullstendig løgnene fra Assad-regimet og ser på dem som et desperat forsøk på å vende oppmerksomheten bort fra sine gjentatte forbrytelser og metoder mot syriske sivile, uttalte opposisjonsgruppen lørdag.

Saken fortsetter under bildet

«En rød linje»

Våpeninspektører fra FN er nå på plass i Syria for å granske påstander fra både regimet og opprørerne om bruk av kjemiske våpen i tidligere angrep. En rekke land har krevd at disse inspektørene også må få etterforske angrepet sist onsdag.

USAs president Barack Obama har tidligere sagt at bruk av kjemiske våpen er «en rød linje» i borgerkrigen i Syria – en grense det ville få konsekvenser å overskride. Det knytter seg derfor nå stor spenning til om USA på noe vis kommer til å engasjere seg sterkere i konflikten.

Eksperter har dessuten uttalt at hele bildet av borgerkrigen kan bli endret dersom det blir påvist at noen av partene har tatt i bruk kjemiske våpen.

Det antas at Syria råder over store uregistrerte lagre med sennepsgass og nervegassen sarin.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus