Kongo ser på French som mulig mistenkt

Kongo anser Joshua French som en mulig mistenkt i saken. Foto: NTB scanpix
Kongo anser Joshua French som en mulig mistenkt i saken. Foto: NTB scanpix

– Helt på viddene, sier advokat og Molands mor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har blitt gjort kjent med at den offisielle holdningen til kongolesiske myndigheter er at de ser nærmere på French' rolle som mulig mistenkt i saken. Min kommentar til det er at det er fullstendig på viddene, sier advokat Marius Graasvold til Fædrelandsvennen.

– Ingen grunn til mistanke

Graasvold har tidligere ikke ønsket å kommentere omstendighetene rundt dødsfallet, som skal være kjent for ham.

– Det er absolutt ingen grunn til å mistenke French for noe som helst. Han har nettopp opplevd noe av det mest forferdelige man kan tenke seg. Hans nære venn og støttespiller er død. På toppen at den påkjenningen opplever han altså at søkelyset rettes mot ham på denne måten, sier Graasvold til Fædrelandsvennen.

Det er foreløpig ikke kjent om kongolesiske myndigheter har fått svar på obduksjonen.

Les også: Søsteren til Tjostolv Moland snakker ut

Absurd teori

Mathilde Moland mener mistanken som skal ha blitt rettet mot Joshua French etter hennes sønns død, kan være resultatet av et ønske om makt, skriver VG.

– Det er helt absurd og bare tull. Joshua har ingenting med min sønns død å gjøre. Jeg har snakket med Joshua etter at Tjostolv døde, og jeg mistenker ham overhodet ikke for å ha noe som helst med det å gjøre, sier moren til Tjostolv Moland til avisa.

Selv om opplysningene fra Kongo kom uventet, er ikke Mathilde Moland forundret over det som skjer.

– Kongo har gjort så mye rart i denne saken. Mistanken mot Joshua beviser at ingenting er utenkelig der nede, sier hun.

Les mer: French sin mor raser

UD har forøvrig ingen kommentar til den mulige mistanken:

– Jeg ønsker ikke å gå inn på politietterforskningen som foretas av kongolesiske myndigheter. Vi har ingen ytterligere kommentarer i saken, sier underdirektør Frode Andersen i Utenriksdepartementet til NTB.

Diplomatisk press

French har dobbelt statsborgerskap, og derfor var EUs stedlige representant med da norske diplomater møtte statsministeren i Kongo mandag.

– Vi har jobbet i fire og et halvt år nå med å få utlevert dem begge til Norge. Jeg tror og håper at den dramatiske situasjonen knyttet til Molands dødsfall skal gjøre det lettere å få utlevert French, uttalte Eide til NTB mandag.

Les også: Støre: – Umulig å vite om man har gjort alt

Har søkt om visum

Flere støttespillere, blant dem sjømannsprest Knut Lyngseth har søkt om visum for å besøke Joshua French etter dødsfallet til Moland. Lyngseth har vært i Kongo tre ganger i år, senest i juli. Nå har han søkt om visum for å dra til fengselet og støtte French, skriver Agderposten.

– Ved å sitte i kongolesisk fengsel, er man i fare, blant annet med tanke på helsemessige utfordringer, sier Lyngseth.

Hans tanker går nå til familien Moland, og samtidig Joshua French i Kongo.

– Han har vært i en ekstremt krevende situasjon lenge, og nå er den ytterligere tilspisset. Dette er vanskelig for ham, sier presten.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus