Krever 60 års fengsel for Manning

Den amerikanske soldaten Bradley Manning fotografert idet han ble ført inn for å høre aktoratets påstand om straff i den militære rettssaken mot ham i Fort Meade i Maryland mandag. Foto: Reuters
Den amerikanske soldaten Bradley Manning fotografert idet han ble ført inn for å høre aktoratets påstand om straff i den militære rettssaken mot ham i Fort Meade i Maryland mandag. Foto: Reuters

USAs militære påtalemyndighet krever at den amerikanske soldaten Bradley Manning dømmes til minst 60 års fengsel for å ha utlevert store mengder hemmelige dokumenter til WikiLeaks.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kaptein Joe Morrow ba på vegne av påtalemyndigheten dommer og oberst Denise Lind om å gi Manning en streng straff «for å sende et budskap til enhver soldat som overveier å stjele hemmelige opplysninger».

Bradley Manning ble i juli funnet skyldig på 20 av punktene i tiltalen etter å ha lekket over 700.000 hemmelige dokumenter, videoer og diplomatiske meldinger til nettstedet WikiLeaks som han visste ville offentliggjøre dokumentene. Han risikerer en maksimumsstraff på 90 års fengsel.

– Han forrådte USA, hevdet Morrow.

– For det forræderiet fortjener han å tilbringe mesteparten av sin gjenværende levetid i fengsel, fortsatte han.

Mannings forsvarere skulle holde sitt innlegg om straffeutmålingen senere mandag. De har tidligere sagt at Manning var naiv, men hadde gode hensikter.

Straffeutmålingen kan komme denne uka eller neste. Saken var den som sendte WikiLeaks' leder Julian Assange ut i verdensopinionens søkelys.

Manning ble i juli funnet ikke skyldig på det alvorligste tiltalepunktet, å hjelpe fienden, som ville ha åpnet for at han kunne dømmes til livsvarig fengsel uten sjanse til benådning.

Manning var på en amerikansk militærbase i Irak da han sendte de elektroniske dokumentene til WikiLeaks.

Onsdag i forrige uke ba han domstolen om unnskyldning for handlingene sine og sa at han skjønte at han «må betale en pris» for det han har gjort.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus