Egypts kristne slutter varmt opp om sikkerhetsstyrkene

Den koptiske kirke i Egypt støttet militærkuppet mot president Mohamed Mursi og slutter også opp om det de kaller sikkerhetsstyrkenes «kamp mot terror». Foto: Reuters / NTB scanpix
Den koptiske kirke i Egypt støttet militærkuppet mot president Mohamed Mursi og slutter også opp om det de kaller sikkerhetsstyrkenes «kamp mot terror». Foto: Reuters / NTB scanpix

Den koptiske kirke i Egypt rykket fredag ut med et sterkt forsvar for det de kaller «sikkerhetsstyrkenes kamp mot terror».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Egyptiske sikkerhetsstyrker har skutt og drept flere hundre tilhengere av Egypts styrtede president Mohamed Mursi de siste dagene, til kraftige protester fra omverdenen.

Islamister har latt sin vrede gå ut over Egypts kristne minoritet, og minst 25 kirker er stukket i brann. Kristne skoler er også angrepet.

Støttet kuppet

En medvirkende årsak til raseriet mot de kristne, er at overhodet for den koptiske kirke, pave Tawadros II, offentlig støttet militærkuppet mot Mursi.

Det muslimske brorskap, som leder an i demonstrasjonene for å få demokratiet gjeninnført og Mursi gjeninnsatt, tar kraftig avstand fra kirkebrenningen.

– Vi fordømmer på det sterkeste ethvert angrep, også muntlig, mot kirker og koptiske eiendommer. Vår revolusjon er fredelig og vi vil fortsette å demonstrere i gatene uten å ty til vold og ødeleggelse, sa en talsmann for Brorskapet tidligere i uka.

Nører opp under

Egypts kuppmakere takker på sin side varmt for støtten fra landets kristne, noe som har bidratt til å øke motsetningene ytterligere.

General Abdel Fattah al-Sisi, den mektige hærsjefen som ledet kuppet mot Mursi, lover at de militære vil betale for gjenoppbyggingen av hver eneste kirke som er ødelagt.

Brorskapet anklager kuppmakerne for å nøre opp under konflikten mellom muslimer og kristne og advarer sine tilhengere mot å gå i fellen.

– Selv om enkelte koptiske ledere av en eller annen grunn støttet eller deltok i kuppet, rettferdiggjør ikke dette slike angrep, heter det i en kunngjøring fra Brorskapets politiske gren, Frihets- og rettferdighetspartiet. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus