Meny

Mannings mulige straff redusert til 90 år

LIVSTID: Selv om militærdommeren i Fort Meade har besluttet å redusere Mannings maksimumsstraff fra 136 til 90 år i fengslel, er det lite sannsynlig at 25-åringen noen sinne vil slippe ut av fengsel. (Foto: Gary Cameron / Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En militær dommer har redusert den mulige straffen for soldaten Bradley Manning fra 136 til inntil 90 års fengsel.

25-åringen ble i forrige uke kjent skyldig i 19 tiltalepunkter, blant annet for å spionasje etter å ha lekket hundretusenvis av dokumenter til varslernettstedet WikiLeaks.

Dommer Denise Lind avgjorde tirsdag at enkelte av domfellelsene skulle slås sammen for å unngå en urimelig multiplikasjon av tiltalepunkter mot soldaten. Dermed ble den maksimale straffutmålingen redusert med 46 år.

Mannings advokater hadde protestert mot aktoratets påstand om straffutmåling og mente at det var urimelig at Manning skulle dømmes separat for alle tiltalepunktene han ble funnet skyldig i.

Manning er frifunnet på det mest alvorlige tiltalepunktet om å ha bistått fienden.

Se også: Denne videoen kan gi Manning livstid

Mishandling

Militærdommeren har også bestemt at straffen skal reduseres med 112 dager fordi Manning ble behandlet dårlig i etterkant av pågripelsen i Irak i mai 2010. Høringen om straffutmålingen begynte i forrige uke og er ventet å vare i hvert fall fram til fredag.

Den 25 år gamle soldaten har innrømmet at han lekket 470.000 graderte rapporter fra slagmarkene i Irak og Afghanistan og 250.000 hemmelige diplomatiske dokumenter. Mest kjent er en video fra et amerikansk helikopter som viser et angrep i Bagdad. Ni mennesker, blant dem en fotograf fra nyhetsbyrået Reuters, ble drept.

Manning jobbet som etterretningsanalytiker på lavt nivå i det amerikanske forsvaret, men ble under rettssaken beskrevet som internettekspert.

Les også: Manning frifunnet for landssvik

Skjerpende beviser

Under høringen har dommer Lind også gjort det klart at hun ikke vil la det påtalemyndigheten mener er skjerpende omstendigheter påvirke straffeutmålingen, med mindre det kan bevises at slike omstendigheter var et direkte resultat av lekkasjene til WikiLeaks.

Eksempler er et vitnemål fra en pensjonert oberst som sist uke i retten hevdet at Taliban hadde brukt informasjonen til å spore opp en fiende i Afghanistan for så å drepe ham. En etterretningsekspert som vitnet i retten har slått fast at ingen av individene som er nevnt i de lekkede Afghanistan-dokumentene, er blitt drept.

Mannings egen forklaring på hvorfor han ga dokumentene til WikiLeaks, var at han ønsket å skape en offentlig debatt om USAs opptreden på fremmed jord. USAs regjering stempler ham på sin side som en forræder.

Les også: Assange: – En farlig dom

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus