Aalesund på bronseplass

Aalesund feirer scoringen av Jo Nymo Matland i kveldens kamp på AKA Arena. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

Aalesund klatret opp til tredjeplassen etter en sterk 5-2-seier borte mot Hønefoss i eliteserien søndag. Resultatet var mer imponerende enn spillet.

Hønefoss – Aalesund 2-5 (0-4)

2568 tilskuere

Mål: 0-1 Michael Barrantes (13), 0-2 Jo Nymo Matland (20), 0-3 Abderrazak Hamed-Allah (21), 0-4 Leke James (35), 1-4 Aleksander Solli (56), 2-4 Solli (80), 2-5 Peter Orry Larsen (90).

Dommer: Svein Oddvar Moen, Haugar.

Gult kort: Helge Haugen, Hønefoss, Demar Phillips, Aalesund.

Lagene:

Hønefoss (4-4-2): Steve Clark – Aleksander Solli, Arnor Sveinn Adalsteinsson, Kristjan Örn Sigurdsson, Alexander Groven (Erik Midtgarden fra 71.) – Helge Haugen, Mikkel Vendelbo (Remond Mendy fra 77.), Tor Øyvind Hovda, Mats André Kaland (Alexander Mathisen fra 65.) – Riku Riski, Øyvind Hoås.

Aalesund (4-2-3-1): Sten Grytebust – Jo Nymo Matland, Edvard Skagestad, Jonatan Tollås Nation, Demar Phillips – Fredrik Ulvestad, Peter Orry Larsen, Fredrik Carlsen – Michael Barrantes – Leke James, Abderrazak Hamed-Allah (Lars Fuhre fra 77.).

Hønefoss 2 - 5 Aalesund

Gjestene scoret på sjansene sine, mens hjemmelaget slet med å beherske den avgjørende delen av spillet. Den store forskjellen på Hønefoss og Aalesund var altså effektiviteten.

Riku Riski fikk to muligheter til å gi hjemmelaget ledelsen, men tok ikke vare på dem. Så, ut av intet, viste Michael Barrantes seg fram etter 12 minutter. Nærmest stillestående, med utsiden av venstrefoten, sendte costaricaneren ballen i stolpen og inn fra 18 meter.

Effektivt

Høyreback Jo Nymo Matland har noe i nærheten av det tyngste skuddet i norsk fotball: Etter 19 minutter dundret han inn 2-0. Etter ett nytt minutt viste lystavla 0-3 da Abderrazzaq Hamed-Allah scoret kontant og effektivt.

Ti minutter før pause la Leke James på til 4-0. En altfor lett scoring sett med HBK-øyne.

Etter pause reduserte kanonskytter Alexander Solli til 1-4 på frispark. Poengene var allerede på Møre selv om samme mann skapte jubel igjen med sin frisparkfot: Etter 79 minutter satte han igjen en irritert Sten Grytebust sjakk matt. På overtid ordnet Peter Orry Larsen 5-2.

Skjebnekamper

For hjemmelaget ble oppgjøret søndag omtalt som en tidlig skjebnekamp. Den endte ikke bra. Laget sliter med selvtilliten: Elleve baklengs på to kamper er drøy kost.

Se høydepunktene fra kampen her.

Neste runde venter Haugesund borte før Sandnes Ulf kommer til Hønefoss 18. august. De tre S'ene Sandnes Ulf, Sarpsborg og Start ser ut til å bli «konkurrentene» i kampen om å unngå nedrykk.

I søndagens kamp debuterte for øvrig Øyvind Hoås for sitt nye hjemmepublikum uten at det ble noen minneverdig debut.

Aalesund imponerende effektive med fire mål på fem sjanser før pause. Rent spillemessig var ikke opptredenen i samme stil som resultatet, men bronseplassen er klart innen rekkevidde. En fjerdeplass fra 2010 er tidligere klubbens beste plassering.