Meny

Forsiktige tilnærming i Egypt

Tilhenger av Mohamed Mursi demonstrerer i Kairo. Innenriksdepartementet ber igjen Mursi-demonstranter om å fjerne seg. Foto: Amr Abdallah Dalsh / Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partene i Egypt viste tegn til kompromissvilje da de hver for seg møtte vestlige utsendinger lørdag.

Allierte av den avsatte presidenten Mohamed Mursi anerkjente lørdag at motstanden mot islamisten hadde vært svært sterk da han ble avsatt og fengslet.

Tarek El-Malt, en representant for Mursi-tilhengerne som møtte utsendinger fra USA og EU lørdag, sier de respekterer folkekravet som førte til presidentens avgang. Men han sier at de ønsker å basere en løsning på grunnloven som ble opphevet da Mursi ble avsatt.

– Vi skal sitte sammen og vurdere politiske forslag og komme fram til løsninger som respekterer alle folkets ønsker. Men hæren kan ikke ha noen rolle i de politiske løsningene, sa Malt.

Han tilhører partiet Wasat, som igjen er tilknyttet Det muslimske brorskap.

Mursis videre skjebne skal også være en del av forhandlingene, ifølge Malt.

Les også: Mursi-tilhengere trosser trusler om fjerning

Forsoning

Den amerikanske statssekretæren William Burns og EUs utsending Bernadino Leon møtte også Egypts fungerende utenriksminister Nabil Fahmy lørdag. Fahmy sa etter møtet at det var kontakt mellom dem og Det muslimske brorskap men han ville ikke kalle det forhandlinger.

Diplomater forteller at vestlige land forsøker å presse Brorskapet til å gi opp kravet om at Mursi må få vende tilbake, samtidig som hæren blir bedt om ikke å tvinge Brorskapet tilbake under jorda. Brorskapet var i årevis en forbudt organisasjon i Egypt.

Les også: Egypt: - Terrorister drept på Sinaihalvøya

Den egyptiske hærsjefen Abdel Fattah Al-Sisi antydet på sin side at han ikke er ute etter presidentjobben selv.

– Du kan visst ikke tro at det finnes folk som ikke er ute etter autoritet, sa al-Sisi i et intervju med avisen Washington Post.

Al-Sisi forsikret om at egyptiske myndigheter arbeider for politisk forsoning da han snakket med USAs utenriksminister Chuck Hagel på telefon, melder forsvarsdepartementet.

Vil ikke flytte seg

Mursi-tilhengerne har nektet å fjerne seg fra plassene Rabaa al-Adawiya og Nahda i Kairo. Det egyptiske innenriksdepartementet har gang på gang bedt demonstrantene om å avslutte protestene.

– Deres fredelige og trygge avslutning vil gjøre det mulig for Brorskapet å ha en rolle i den demokratiske prosessen igjen, het det i en uttalelse fra innenriksdepartementet som ble lest opp på TV lørdag.

Men myndighetene har så langt denne helgen ikke gjort bruk av makt for å spre demonstrantene. Forrige helg ble over 70 mennesker drept i sammenstøt. Til sammen er over 250 personer blitt drept i Egypt etter at Mursi ble avsatt for en måned siden. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus