Professor fnyser av Sandberg-utspill

IKKE ENIG: Kriminologiprofessor Nils Christie mener det ikke er holdepunkter i Frps uttalelser om at utlendinger kommer til Norge for å få dagpenger i norske fengsler. Foto: NTB scanpix
IKKE ENIG: Kriminologiprofessor Nils Christie mener det ikke er holdepunkter i Frps uttalelser om at utlendinger kommer til Norge for å få dagpenger i norske fengsler. Foto: NTB scanpix

Kriminologiprofessor Nils Christie liker ikke Frps planer om å forskjellsbehandle norske og utenlandske kriminelle i norske fengsler, og mener det ikke vil løse noen ting.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frp ønsker å gjøre det tøffere for utlendinger å sone i norske fengsler. Det vil de for å få ned andelen utenlandske kriminelle i norske fengsler som i dag utgjør 32 prosent.

Til ABC Nyheter har Frp-politiker Per Sandberg uttalt at fangene verken skal få penger eller støtte til lege og tannlege.

– For mange er Norge en honningkrukke. Utlendinger uten jobb i hjemlandet kan fort se på norske fengsler som en måte å tjene penger på, sier Sandberg.

Frp politikeren tror også at kriminelle utlendinger kommer til Norge for å tjene penger mens de sitter i fengsel.

– Man må være naiv om man ikke tenker i de baner. For mange utlendinger kan det være en måte å tjene penger på for å forsørge familien i hjemlandet, sier han.

Les hele saken: Sandberg: – Utlendinger tjener til livets opphold i norske fengsler

Vil ha lik behandling

Uttalelsene får kriminologiprofessor Nils Christie til å reagere sterkt.

– Vi kan ikke finne på å behandle folk forskjellig når de sitter i norske fengsler. Når de er fratatt friheten å være på utsiden av fengselsmuren finner jeg ingen god grunn til å gi de et annet tilsiktet onde ved å frata de grunnleggende rettigheter, sier Christie til ABC Nyheter.

Christie tror ikke dårligere soningsforhold, eller det å ikke gi dagpenger, vil virke avskrekkende på personer som kommer til Norge for å begå kriminalitet.

– Når utlendinger først soner en straff for kriminelle handlinger er vi nødt til å behandle de på lik linje som alle andre, sier han.

Les også: – Innvandrere koster Norge mange milliarder kroner

– Et foregangsland

Kriminologiprofessoren advarer mot å endre dagens praksis som er å rehabilitere alle fanger, og gjøre de forberedt på livet utenfor fengslet.

– Norge er et foregangsland innen internasjonal kriminologisk forskning når det diskuteres land som har en forsiktig bruk av straff, med korte dommer, lave fangetall og gode vilkår for innsatte. Det ønsker jeg at vi fortsetter å være, sier han.

Og;

- Vi skal være stolte av hvordan vi gjør det her hjemme.

Å gjøre det verre for kriminelle utlendinger i norske fengsler blir helt galt, slår Christie fast.

Les også: Stadig flere er positive til innvandrere

Personvernpolicy