– Det kan bli verdenskrig i Midtøsten

Frem til i mai i år var admiral James Stavridis NATOs militære øverstkommanderende. Foto: Ap/NTB Scanpix
Frem til i mai i år var admiral James Stavridis NATOs militære øverstkommanderende. Foto: Ap/NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere NATO-topp sammenligner konflikten i Syria med Balkan i tiden før første verdenskrig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en kronikk i Foreign Policy uttrykker tidligere toppleder i NATO admiral James Stavridis bekymring for at de stadig eskalerende konfliktene i området øst for Middelhavet skal kunne utvikle seg til en ny verdenskrig.

«Slik som Balkan i årene før første verdenskrig er Syria nå som knusktørrt gress som kan antenne en mye større konflikt,» skriver han.

Stavridis var inntil i mai i år NATOs militære øverstkommanderende og sjef for USAs Europa-kommando. I kronikken sammenligner Stavridis situasjonen i Syria med Balkan rett før første verdenskrig:

«Som med attentatet på erkegreve Franz Ferdinand er det vanskelig å forutse akkurat hva som kan utvide konflikten, men det er umulig å ignorere muligheten.»

Les også: Kerry: – Grunnlag for nye fredssamtaler i Midtøsten

Saken fortsetter under bildetEn opprørssoldat i Den frie syriske armé klatrer gjennom en ødelagt soveromsvegg i Aleppo. Foto: Reuters/ NTB ScanpixEn opprørssoldat i Den frie syriske armé klatrer gjennom en ødelagt soveromsvegg i Aleppo. Foto: Reuters/ NTB Scanpix

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stadig mer kaotisk i Syria

For et halvt år siden så det ut til å gå opprørernes vei i Syria. Nå er situasjonen blitt enda mer uoversiktlig, samtidig som regimet ser ut til å vinne stadig mer terreng, skrev NTB før helgen.

Over 100.000 mennesker er drept under krigen i Syria. Den siste tiden har i snitt 5.000 syrere, mange av dem sivile, blitt drept hver måned, ifølge FN.

Borgerkrigen har også ført til at et stort antall mennesker er på flukt. FNs flyktningkommissær Antonio Guteres uttalte nylig at flyktningkrisen i Syria nå er den verste krisen verden har opplevd siden folkemordet i Rwanda i 1994.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dødstallet i Syria har passert 100.000

USA veier for og imot

Hvis USA skal gå inn militært i Syria, vil det koste dyrt, advarer forsvarssjef Martin Dempsey. Foto: Reuters/NTB ScanpixHvis USA skal gå inn militært i Syria, vil det koste dyrt, advarer forsvarssjef Martin Dempsey. Foto: Reuters/NTB Scanpix

USAs forsvarssjef Martin Dempsey advarer mot å gå militært inn i Syria, melder NTB tirsdag. Demspey viser til erfaringene fra Irak og Afghanistan, og skriver blant annet i et brev til Senatet:

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Det vi har lært de siste ti årene, er at det ikke er nok simpelthen å endre den militære maktbalansen uten nøye å vurdere hva som er nødvendig for å bevare en fungerende statsmakt.»

Ifølge nyhetsbyrået Reuters ligger det likevel an til at president Barack Obama vil gå videre med sin plan om å gi våpen til syriske opprørere.

Les også: Bombardementet fortsetter for fullt i Homs

– Ikke gi opp Syria

I kronikken uttrykker den tidligere NATO-toppen frustrasjon over den manglende interessen blant amerikanere for konflikten i Syria.

«For analytikere er Midtøsten et område fullt av kriser, for folk flest er det bare rot. Men å snu ryggen til det, vil være et stort feilgrep.»

Han tar til orde for større amerikansk deltagelse i området, og ber om at de ikke gir opp Syria «i frustrasjon».

Han avslutter med å minne amerikanerne på at det tok lang tid fra deres egen revolusjon i 1776 til de hadde en grunnlov i 1789, og til de klarte å finne ut hva slags nasjon de ville være.