Beboere på aldershjem i Oslo spiser for lite

Hyppigere måltider, tilberedt lokalt og med mer smør og fløte, kan løse problemet med underernæring, mener doktorgradsstipendiat Helene Dahl Eide. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Hyppigere måltider, tilberedt lokalt og med mer smør og fløte, kan løse problemet med underernæring, mener doktorgradsstipendiat Helene Dahl Eide. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

For enkelte går det hele 19 timer mellom måltidene, viser en undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En undersøkelse ved 19 kommunale sykehjem i Oslo, viser dårlig ernæring blant beboerne.

Nesten alle de 342 deltakerne i undersøkelsen gikk mer enn 11 timer uten mat. Av disse var over en tredjedel i middels eller høy fare for å utvikle underernæring. Hver femte ble konstatert undervektig, skriver forskning.no.

For enkelte gikk det hele 19 timer mellom kveldsmat og første måltid neste dag, mens anbefalingen for eldre på sykehjem er maksimum 11 timer nattfaste.

Les også: Martin (83) har vært ute én gang på to år

Kan være dødelig

Det var Helene Dahl Eide og Carine Aukner som gjorde undersøkelsen i 2010, i forbindelse med en masteroppgave på Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Ifølge Dahl Eide skapes det en ond sirkel, hvor lavt matinntak fører til svekkelse og flere sykdommer, som igjen fører til lavere matinntak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Graden av kroppslig svekkelse og tap av livskvalitet skjer da raskere enn den ellers kunne gjort, og prosessen vil i seg selv kunne være dødelig om den får gå langt nok, sier hun til forskning.no.

Dahl Eide anbefaler å innføre flere små måltider, tilberedt lokalt, og at mer smør og fløte kommer til maten, så protein- og energi-nivået øker.

Les også: Sykehjem ga beskjed til feil person om at moren var død

– Klar over problemet

Direktøren Per Johannessen ved sykehjemsetaten i Oslo kommune sier de tar problemet på alvor.

– Sykehjemsetaten er klar over utfordringene og har de siste to årene hatt høy oppmerksomhet på ernæringsarbeidet. Det samme har politisk ledelse i Oslo kommune, sier Johannessen til forskning.no.

Han forteller at det i 2012 ble bevilget penger til å innføre varm lunsj ved alle kommunale sykehjem, og at middagsserveringen ble flyttet til mellom klokken fire og halv fem.