Stefaren: – Marte har vist imponerende styrke

Artikkelen fortsetter under annonsen

Moren og stefaren til Marte Deborah Dalelv er imponert over hvordan 24-åringen har håndtert situasjonen hun har havnet i.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vært tungt, sier stefar Torgeir Furesund til NTB.

Da foreldrene hjemme i Tønsberg fikk telefon fra Marte med beskjed om at hun hadde blitt voldtatt og fengslet, hadde hun allerede sittet flere dager i fengsel uten mulighet til å varsle familien.

– Jeg tror ikke noen skjønte hvor alvorlig det var. Jeg tenkte hun ville være hjemme etter én måned eller to. Hun har jo ikke gjort noe galt, sier faren.

– Absurd

Siden de fikk telefonen i mars, har foreldre reist til Dubai for å besøke Marte, som har oppholdt seg i sjømannskirken.

– Det er veldig koselig å treffe henne, men det er grusomt å reise ifra henne og ikke få henne med seg hjem igjen, sier Furesund.

Les også: Marte: – Jeg skal aldri tilbake

24-åringen anket da hun onsdag ble dømt til 16 måneders fengsel blant annet for sex utenfor ekteskap. Myndighetene i Dubai har inndratt passet hennes i påvente av ankesaken, som starter i september.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er helt absurd, sier Martes mor, Evelyn Dalelv.

Hun er imponert over hvordan datteren har taklet situasjonen.

– Hun er tøff. Det er klart hun har noen tunge dager, men hun har brettet opp ermene og stått på hele tiden. Jeg synes hun har håndtert det veldig fint, sier moren.

Les også: Marte: – Jeg skal aldri tilbake

– Meningsløs dom

Også stefaren synes det er vanskelig å forstå dommen.

– Det gir ingen mening i det hele tatt. Jeg er klar over at lovene deres er sånn, men tanken om at dette kan gå an har aldri streifet meg, sier Furesund.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ville anbefalt nordmenn som reiser dit, å tenke seg om en gang til. Man må være forberedt på at mye rart kan skje, sier han.

UD i dialog

Utenriksdepartementet er i dialog med sine emiratiske kolleger for å prøve å påvirke behandlingen av Marte Deborah Dalelv. Fredag ringte utenriksministeren selv 24-åringen for å formidle sin støtte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har en dialog med høyeste nivå i deres utenriksdepartement og har formidlet våre synspunkter, som er at denne dommen strider fullstendig mot vår rettsoppfatning, sier politisk rådgiver i UD, Kathrine Raadim, til NTB.

Les også: UD tar sterk avstand fra Dubai-dommen

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) jobbet fredag for å komme i kontakt med Emiratenes utenriksminister, men fridag og høytid gjorde dette vanskelig.

– Det er vanskelig å si hva slags innvirkning en slik dialog på politisk nivå kan ha på rettsvesenet, men det er viktig for oss å markere våre standpunkter, og de forstår at vi er opptatt av denne saken, sier Raadim.

Personlig kontakt

Fredag ringte Eide også til Dalelv, som den siste tiden har bodd i den norske sjømannskirken i Dubai. 24-åringen har anket saken og har fått passet sitt beslaglagt i påvente av ankesaken, som starter i september.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De hadde en lang og god samtale. Eide ville si at vi gjør det vi kan for å hjelpe henne, og at hun kan si ifra dersom hun har behov for hjelp fra oss, sier rådgiveren.

Les også: Norsk kvinne (24) dømt for sex utenfor ekteskapet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag kritiserte opposisjonen norske myndigheter for ikke å hjelpe kvinnen godt nok.

– Det er ikke alltid det beste å handle så fort som mulig i slike tilfeller. Det viktigste er å gjøre dette på en måte som gjør at situasjonen ikke blir fastlåst, sier Raadim, som regner med at arbeidet rettet mot emiratiske myndigheter vil fortsette også gjennom helgen.

Hun utelukker at det er aktuelt å trekke tilbake diplomater eller andre former for sterke virkemidler for å sende et tydelig signal til landet.

– Da risikerer vi å forverre Dalelvs situasjon midt oppi ankesaken. Jeg tror alle er tjent med at Norge har diplomatisk tilstedeværelse underveis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Overveldende respons

Prest i sjømannskirken i Dubai, Gisle Meling, har vært i jevnlig kontakt med Dalelv, men overlater til andre å håndtere det juridiske arbeidet. Han mener 24-åringen har taklet situasjonen godt.

– Hun er seg selv og har det etter forholdene bra, sier Meling til NTB.

For øyeblikket er han på ferie i Norge og følger saken gjennom mediene.

Det norske miljøet i Dubai er for tiden lite, men presten sier kjente og ukjente stadig tilbyr sin hjelp og kommer med støtteerklæringer.

– De fleste nordmenn reiser fra Emiratene under ramadan, både på grunn av varmen og fordi forholdene for de ikke-fastende kan være vanskelige. Likevel har responsen og støtten vært overveldende, spesielt gjennom sosiale medier, sier han.