Politiet anker - vil utlevere urfolksaktivist til Russland

Dmitry Berezhkov (til høyre), her sammen med den svenske samepolitikeren Lars-Anders Bär, ble arrestert av norsk politi. Tromsø-politiet ønsker å utlevere ham til Russland. Foto: Privat.
Dmitry Berezhkov (til høyre), her sammen med den svenske samepolitikeren Lars-Anders Bär, ble arrestert av norsk politi. Tromsø-politiet ønsker å utlevere ham til Russland. Foto: Privat.

Dmitry Berezhkov ble arrestert da han kom fra urfolkskonferansen i Alta. Tingretten påla politiet å slippe ham fri. Nå anker politiet og vil utlevere ham til Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Tromsø har anket avgjørelsen i Nordre Troms Tingrett, som avviste politiets begjæring om å utlevere den russiske urfolksaktivisten Dmitry Berezhkov til Russland.

Det får ABC Nyheter bekreftet av Berezhkov, som mandag fikk beskjed om dette av sin advokat.

- Jeg kan bekrefte at de anker. Men jeg håper at rettferdighetssansen i Norge vil våkne, så det ikke blir som i Russland, sier Berezhkov til ABC Nyheter.

Berezhkov studerer nå ved Universitetet i Tromsø.

Politiet vil foreløpig ikke kommentere saken.

- Jeg syns det er oppsiktsvekkende at det går an i Norge å arrestere en urfolksrepresentant på vei fra en urfolkkonferanse, sa Aili Keskitalo, leder i Norske Samers Riksforbund (NSR), til ABC Nyheter da nyheten om arrestasjonen sprakk.

- Dette er et utrolig sterkt signal for alle oss som engasjerer oss i urfolks menneskerettigheter. Vi vet at Dmitry var aktiv i den russiske urfolksorganisasjonen Raipon, og at Raipon har vært utsatt for et kupp fra putinvenner, sa hun.

Les: Tromsø-politiet arresterte russisk urfolksaktivist

Les også: Russisk urfolksaktivist slippes fri i Tromsø

Artikkelen er oppdatert med uttalelse fra Berezhkov

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus