Bistandsmillioner stanser i Norge

Store utgifter til lønn og reiser for norske ansatte gjør at mottakerne av bistandsmidler sitter igjen med småpenger, skriver Bistandsaktuelt fredag.
Direktoratet for utviklingssamarbeid, Norad, har kontrollert pengebruken i 16 ulike prosjekt hos forskjellige norske organisasjoner.
De har avdekket at bistandspengene går gjennom 4-7 ledd fra de bevilges til de når frem til målgruppen.
Norad har avdekket at mellom 7 til 50 prosent av prosjektstøtten blir brukt av organisasjonenes hovedkontor i Norge.
Store deler av de tildelte midlene brukes til å lønne norske medarbeidere og rådgivere.
Les også: Norge får tilbake svindelmillioner fra Uganda
En av organisasjonene som omtales er «Utviklingsfondet » som i 2010 fikk 35,8 millioner kroner til et prosjekt. 38 prosent av tilskuddet ble brukt i Norge.
- 2010 er et lite representativt år, med 14 stillinger i utenlandsavdelingen. Per dags dato har vi åtte og et halvt årsverk i denne avdelingen, sier Knut Harald Ulland som er daglig leder i «Utviklingsfondet ».
Han mener det er «litt unaturlig» å skille mellom kostnader i Oslo og kostnader i et programland.
En annen er «WWF-Norge » som brukte 17 prosent av tildelingen på 49 millioner i Norge, 70 prosent til organisasjonens kontor i landet, og bare 10 prosent til den tiltenkte partneren.
I 2010 besøkte Norads kontrollører organisasjonens Ren energi-prosjekt i Mosambik – og fant ut at 50 prosent av prosjekttilskuddet ble igjen på miljøorganisasjonens hovedkontor i Oslo.
– At 50 prosent av en tildeling blir igjen på hovedkontoret i Norge er selvsagt ikke bra. Men dette tallet viser til første år i et nytt ambisiøst program for tilgang til bærekraftig ren energi (2010). Året etter var våre kostnader knyttet til oppfølging av dette programmet redusert til cirka 20 prosent, opplyser WWF-Norges fagsjef Arild Skedsmo.
– Vi har stilt noen spørsmål og hatt en positiv dialog med Utviklingsfondet og WWF-Norge om pengestrømmen i organisasjonene. Mitt inntrykk er at de har fått en økt bevissthet om problematikken, sier avdelingsdirektør Terje Vigtel til «Bistandsaktuelt ».
Les også: Stanser øl som bistand
Men det finnes også gode eksempler på bruk av midlene.
– Vi har funnet eksempler på gode og likeverdige partnerskap mellom den norske organisasjonen og lokal partner, selv om det brukes lite penger på administrasjon både i Norge og på landkontoret i utviklingslandet, sier Vigtel.
Adventistorganisasjonen ADRAs prosjekt i Etiopia trekkes frem som et eksempel på god kostnadsstyring og lave administrative utgifter.
Til sammen bevilges det 2 milliarder kroner til bistandsarbeide over statsbudsjettet.