Over 20 drept i angrep mot FN i Mogadishu

Somaliske regjeringsstyrker fotografert idet de ankommer UNDPs kontor i Mogadishu som onsdag ble utsatt for et voldsomt angrep. Over 20 personer ble drept, blant dem sju sivile somaliere, ifølge ambulansepersonell. Foto: Omar Faruk / Reuters / NTB scanpix
Somaliske regjeringsstyrker fotografert idet de ankommer UNDPs kontor i Mogadishu som onsdag ble utsatt for et voldsomt angrep. Over 20 personer ble drept, blant dem sju sivile somaliere, ifølge ambulansepersonell. Foto: Omar Faruk / Reuters / NTB scanpix

22 mennesker ble drept da islamistiske opprørere angrep et FN-kontor i Mogadishu onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sju sivile somaliere og fire utenlandske sikkerhetsvakter var blant de drepte, ifølge somaliske myndigheter og ambulansepersonell. Også fire somaliske sikkerhetsvakter og sju opprørere ble drept.

Angrepet startet med at en bilbombe eksploderte rett utenfor kontoret til FNs utviklingsprogram (UNDP). Deretter ble bygningen stormet av flere angripere. Skuddvekslingen varte i halvannen time før soldater fra Somalia og Den afrikanske union (AU) fikk kontroll på situasjonen.

Sørafrikanere

Kun én av de drepte utlendingene skal ha vært direkte ansatt av FN. To andre jobbet for den sørafrikanske våpenprodusenten Denel.

– Dette er et feigt anslag mot FNs organisasjoner som gir støtte og hjelp til en svært hardt rammet befolkning, sier utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås (SV).

Han fordømmer handlingen i en pressemelding fra Utenriksdepartementet, som også påpeker at Somalia er et av verdens farligste land for lokale og internasjonale bistandsarbeidere.

Al-Shabaab

Opprørsbevegelsen al-Shabaab tok etter kort tid på seg ansvaret for angrepet, som er det første større angrepet mot FN i Somalia på mange år.

– Våre kommandosoldater har angrepet FN-leiren. Vi utløste en eksplosjon og tvang oss inn i leiren, der vi er i kamp med de vantro styrkene, sa en representant for al-Shabaab.

FN-leiren ligger noen hundre meter fra byens godt bevoktede flyplass, som også er base for de fredsbevarende afrikanske styrkene.

Fryktet angrep

Det har i flere uker blitt advart om at et angrep kunne være i emning, og staben på FN-kontoret har jevnlig gjennomført øvelser for å beskytte seg i en bunker på tomta.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som for tiden er på besøk i Kina, uttrykte sjokk over angrepet mot verdensorganisasjonen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus