Fukushima: Giftstoffer funnet i grunnvannet

En arbeider går foran vanntanker ved atomkraftverket Fukushima Daiichi. Tester av grunnvannet utenfor turbinbygningen til reaktor nummer 2 har vist at nivået av strontium-90 har økt mer enn 100 ganger mellom desember 2012 og mai i år. Foto: Scanpix/Reuters.
En arbeider går foran vanntanker ved atomkraftverket Fukushima Daiichi. Tester av grunnvannet utenfor turbinbygningen til reaktor nummer 2 har vist at nivået av strontium-90 har økt mer enn 100 ganger mellom desember 2012 og mai i år. Foto: Scanpix/Reuters.

Høye doser av en giftig, radioaktiv isotop har blitt påvist i grunnvannet ved det japanske atomkraftverket Fukushima.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eieren Tokyo Electric Power Company (Tepco) sier tester viste at strontium-90 forekommer i 30 ganger lovlig dose, melder BBC News.

Atomkraftverket, som ble hardt rammet av jordskjelv og tsunami i 2011, har nylig hatt en rekke vannlekkasjer og strømbrudd. Tsunamien slo ut kjøleanleggene til reaktorene, som gjennomgikk en nedsmelting.

Det blir nå pumpet vann inn til reaktorene for å kjøle dem ned, men dette skaper et problem med hvordan man skal oppbevare det forurensede vannet. Det har vært flere rapporter om lekkasjer fra oppbevaringstanker og rør. Strontium-90 dannes som et avfallsprodukt ved kjernefysisk fisjon.

Tester viser at nivåene av strontium i grunnvannet ved Fukushimakraftverket har økt kraftig siden slutten av fjoråret. Oppdagelsen er et nytt tilbakeslag for Tepcos plan om å pumpe grunnvannet fra anlegget ut i havet.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus